Katalanlara "zulüm"

İspanya Yüksek Mahkemesi, aralarında eski Katalonya Özerk Yönetm Başkanı Charles Puidgemont'un da bulunduğu 9 Katalan siyasetçiye 9 ila 13 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı. Pugdemont, toplamda 100 yılı bulan cezaları "zulüm" olarak nitelendirdi.

DÜNYA 17.10.2019, 10:02
Katalanlara "zulüm"

İspanya'nın Katalonya Özerk Bölgesi 2017 yılında yapılan genel seçimlerin ardından tek taraflı bağımsızlık ilan etmişti. İspanyol yargısının bölücülük, isyana teşvik ve huzursuzluk suçlarından açılan davalarda Katalan siyasetçilere vereceği cezalar belli oldu.

İspanyol Yüksek Mahkemesi, aralarında eski Katalonya Özerk Yönetim Bölgesi Başkanı Carles Puidgemont'un da bulunduğu 9 ayrı Katalan siyasiyi 9 ila 13 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırdı. Diğer 3 siyasi figür ise sadece sivil itaatsizlikten suçlu bulunarak hapis cezası almadı.

Belçika'da hayatına devam eden eski Başkan Carles Puidgemont, kararın açıklanmasının ardından bir açıklama yaparak, verilen cezaların zulümden başka bir anlama gelmediğini söyledi. Carles Puidgemont, ceza alanların sadece kendileri olmadığını, demokrasi ve yurttaşlık haklarının da zarar gördüğünü belirtti.

Aralarında Puidgemont'un da yer aldığı 6 siyasinin hakkında İspanya millî sınırları içerisinde arama ve tutuklama emri bulunuyor.

Kararın yayılmasının ardından Barcelona sokakları karıştı. Aralarında çok sayıda öğrenci ve memurun da bulunduğu yüzlerce protestocu sokaklara çıkarak yolları trafiğe kapatarak bu kararın demokrasi tarihindeki koca bir leke olduğunu öne sürdü.

Barcelona Futbol Kulübü'nden (FCB) de tepki gecikmedi. Kulüp resmî Twitter hesabından yaptığı paylaşımda açıklamayı kınayarak "Katalonya'daki anlaşmazlığın çözümü sadece siyasi diyalogdan geçer." mesajını verdi.   
 

Yorumlar (0)