Katalan lider Puigdemont, İtalya’da gözaltına alındı

İspanya Yüksek Mahkemesi'nce hakkında arama ve yakalama kararı bulunan, AP (Avrupa Parlamentosu) Milletvekili ve eski Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Carles Puigdemont'un bir toplantıya iştirak etmek için gittiği İtalya'nın Sardunya Adası'nda gözaltına alındığı öğrenildi.

DÜNYA 24.09.2021, 01:34 24.09.2021, 13:25
Katalan lider Puigdemont, İtalya’da gözaltına alındı

İspanyol medyasının, Yüksek Mahkeme kaynaklarına dayandırarak aktardığı haberde, Sardunya'da bağımsızlık yanlısı bir siyasi partinin bazı üyeleri ve belediye başkanlarıyla toplantı yapmak için bu adaya gittiği kaydedilen Puigdemont'un, hakkındaki arama ve tutuklama kararı sebebiyle İtalyan kolluk kuvvetlerince gözaltına alındığı belirtildi.

AP, İspanya'daki yargı sürecinden kaçarak Belçika'ya sığınan Puigdemont ve diğer iki Katalan AP milletvekilinin dokunulmazlığını Mart 2021'de kaldırmıştı.

Avrupa Genel Mahkemesi de Puigdemont'un gerçekleştirdiği itiraz neticelenene dek dokunulmazlığın kaldırılmasının süreceği yönünde karar almıştı.

Belçika teslim etmemişti

Bu gelişmeler doğrultusunda İspanya'daki Yüksek Mahkeme, önceden yalnızca ulusal boyutta olan Puigdemont hakkındaki arama ve tutuklama kararını uluslararası seviyeye çıkarmıştı.

Katalonya'da 1 Ekim 2017'de gerçekleştirilen yasa dışı bağımsızlık referandumu ve 28 Ekim 2017 tarihinde Katalonya Özerk Parlamentosu'nda ilan edilen tek taraflı bağımsızlık ilanının akabinde Belçika'ya sığınan eski Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Puigdemont, 2019'da AP milletvekili seçilmişti.

Belçika mahkemesi, İspanya'nın Puigdemont'un iadesi ile ilgili talebi kabul etmemişti.

Yorumlar (0)