Kaşıkçı Cinayeti’nin etkileri sürüyor: ABD, Riyad’a silah satışını kısıtlıyor 

Cemal Kaşıkçı’nın Suudi siyasiler tarafından öldürülmesinin ardından ABD Temsilciler Meclisi yeni bir adım attı. 350 vekilin kabul etmesiyle birlikte ABD’den Riyad’a silah satışı kısıtlanıyor. 

DÜNYA 22.04.2021, 09:40
Kaşıkçı Cinayeti’nin etkileri sürüyor: ABD, Riyad’a silah satışını kısıtlıyor 

Suudi Arabistan vatandaşı Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda çeşitli planlar ile öldürülmesinin üzerinden uzun zaman geçti. Fakat olayın etkileri dünya genelinde devam ediyor. 

ABD Temsilciler Meclisi, olayın ardından çıkardığı “2021 Suudi Muhaliflerini Koruma Yasası” ile dünyanın öteki ucundaki işleri sağlama alma derdinde.

Bu yasa hem muhalifleri korumayı hem silah gönderiminin kısıtlanmasını hem de Suudi Yönetimi hakkında bilgi alışverişini sağlamayı amaçlıyor. Yasa tasarısı sayesinde Kaşıkçı Cinayeti ile ilgili her türlü gelişme, ABD tarafına direkt olarak aktarılacak. 



Tasarı, 350 oyla kabul edildi

Yeni yasa tasarısı, Temsilciler Meclisi’ndeki oylandı. 350 evet ve 71 hayır oyu alan tasarı, kabul edildi. Yasanın tamamen hayata geçebilmesi için önce Senato’dan ardından da Joe Biden’dan onay alması gerekiyor. 350 evet oyu alan tasarının, onay almaması için bir sebep bulunmuyor.

Kaşıkçı Cinayeti ile ilgili ABD İstihbaratı tarafından ayrıntılı bir rapor hazırlanmış fakat Trump Yönetimi, raporun yayınlanmasına izin vermemişti. Biden’ın göreve geldikten sonra yaptığı en büyük icraat ise Şubat 2021’de bu raporu yayınlatmak oldu.

İstihbarat güçlerinin raporuna göre Kaşıkçı Cinayeti’nin planlayıcısı Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman. 

Raporun yayınlanmasının ardından Biden, Yemen Savaşı’nda Suudilere verdiği desteği kestiklerini belirtmişti. 

Yorumlar (0)