Kaşıkçı raporu hâlâ ortalıkta yok!

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'nün Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan tarafından İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesi ile ilgili salı günü Kongre'ye teslim etmesi gereken raporu hâlâ vermediği belirtildi.

DÜNYA 24.01.2020, 06:38
Kaşıkçı raporu hâlâ ortalıkta yok!

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Kongresi tarafından aralık ayında çıkartılan Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası Tasarısında, Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'nün tasarının yasalaşmasından sonra 30 gün içerisinde Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin kapsamlı ve kamuya açık bir raporu, hâlâ ABD Temsilciler Meclisi ve Senato Dışilişkiler ve İstihbarat Komitelerine teslim etmedi.

Tasarı 22 Aralık 2019 tarihinde ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanıp yasalaştığı için Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'nün yasa kapsamında talep edilen raporu Temsilciler Meclisi ve Senato Dışilişkiler ve İstihbarat komitelerine bu hafta başında iletmesi gerekiyordu fakat rapor hålâ ortalıkta yok.

Ulusal İstihbarat Direktörlüğü raporun niçin hâlâ teslim edilmediğine dair herhangi bir açıklamada bulunmazken, Oregon eyaleti Demokrat Senatörü Ron Wyden, gecikmenin sebebini sorduğunu ama kurumdan herhangi bir cevap verilmediğini kaydetti. 

Tasarıda, söz konusu raporun Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine Suudi Arabistan hükümeti veya siyasi yetkililerinin karışıp karışmadığının ortaya konulması isteniyordu.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'a yönelik eleştirileri ile bilinen ve Washington Post gazetesinde köşe yazarlığı yapan Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018 tarihinde gittiği Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğundan bir daha çıkmamıştı.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın daha sonra konsoloslukta öldürüldüğü ve cesedinin ise parçalandığı ortaya çıkmıştı.

Yorumlar (0)