Karlar pembeleşmeye başladı! Sonuçları hiç de masum değil...

Alp Dağları'nda bulunan karlar pembeleşmeye başladı. Algler nedeniyle meydana gelen pembelik, buzların çok daha hızlı erimesine yol açıyor. 

DÜNYA 06.07.2020, 15:28
Karlar pembeleşmeye başladı! Sonuçları hiç de masum değil...

Alp Dağları'nda Presena Buzulu'nda karın pembeleştiği tespit edildi. Bu durum, buzullarda aşırı erime görülebileceğine dair kaygılara neden oldu. 

Kar örtüsünün uzun süre boyunca yerde kaldığı Grönland gibi yerlerdeki sonuçlar sebebiyle küresel ısınma tartışmaları alevlendi. 

İtalya Ulusal Araştırma Konseyi'nde görevli bir bilim insanı, Presena Buzulları'nda tespit edilen pembe karın, Grönland'da rastlananla benzer niteliklere sahip olduğunu ifade etti. 

Karlarda görülen pembeliğin sebebinin "algler" olduğu ortaya çıktı. Söz konusu alg türü, önceden Grönland'da tespit edilmişti.

Bu alg türüne "ancylonema nordenskioeldii" deniliyor. 

Karın renginin değişmesi ise erimenin hızlanmasına neden oluyor. Karın, normal koşullarda güneş ışığının yüzde 80'ini yansıttığı biliniyor.

Pembe rengi, güneş ışığını beyaz rengine göre daha fazla tutuyor ve karın ışınları daha fazla emmesine yol açıyor. Bu durum da buz tabakasının iyice ısınmasına ve erimesine sebep oluyor. 

Yorumlar (0)