Kardeşlerin cesetleri peş peşe çıkarıldı

Beşşar Esed rejimi ve destekçisi Rusya'nın İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki sivil yerleşimlere yoğun hava saldırıları sürüyor. Esed rejimine ait savaş uçakları, çok çocuklu bir ailenin evini vurdu. 6 kişi yaşamını yitirdi.

DÜNYA 17.08.2019, 13:18
Kardeşlerin cesetleri peş peşe çıkarıldı

Beşşar Esed rejimine ait savaş uçaklarının Suriye'de İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki sivil yerleşimlere düzenlediği yoğun hava saldırılarında, bir aileden çoğu çocuk 6 sivil hayatını kaybetti, 3 sivil de yaralandı.

Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin, Marratinnuman ilçesi, Temaniye beldesi, Marrıthırme, Hazarin, Rekaya, Nukeyyer, Şeyh Mustafa ve Deyr Şarki köyleri ile Hama'nın kuzey kırsalında Kefer Zita ve Latamine ilçelerine ve Latmin köyüne kara ve hava saldırıları devam ediyor.

Beyaz Baretliler (İdlib Sivil Savunma) Müdürü Mustafa Hac Yusuf, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Beşşar Esed rejiminin hava saldırıları sonucu Deyr Şarki köyünde bir aileden çoğu çocuk 6 sivilin hayatını kaybettiğini, 3 sivilin de yaralandığını belirtti.

Muhaliflere ait uçak gözlemevi kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Rus savaş uçakları da İdlib'in Marratinnuman ilçesinin yakınlarına saldırı gerçekleştirdi. Rus savaş uçaklarının düzenlediği saldırının sonucuna ilişkin henüz tespit yapılamadı.

İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki son durum

Suriye'nin kuzeybatısında yer alan İdlib ili neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin kalesi hükmünde. Halihazırda iç göçle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, 2015 yılının Mart ayında muhaliflerin kontrolüne geçmişti. İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin en başında bulunuyor.

Rusya, Türkiye ve İran 4-5 Mayıs 2017 tarihlerindeki Astana toplantısında, İdlib ve çevresini "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan etmişti. Beşşar Esed rejimi güçlerinin ateşkesi sık sık ihlal etmesi üzerine Rusya ve Türkiye ek mutabakata varmıştı.

Beşşar Esed rejimi güçleri, destekçilerinin yardımıyla 17 Eylül 2018 tarihinde Rusya'nın Soçi kentinde imzalanan mutabakata rağmen saldırılarını artırarak sürdürüyor.

25-26 Nisan'da Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da Türkiye, Rusya ve İran arasında düzenlenen 12'nci toplantı sırasında da saldırılar daha da artmıştı.

Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin, Türkiye ve Rusya'nın İdlib mutabakatını imzaladığı 17 Eylül 2018 tarihinden beri ateşkesi ihlal ederek gerçekleştirdiği saldırılarda 750 binden fazla sivil yerlerinden edildi.

Son olarak Suriye İnsan Hakları Ağı, Beşşar Esed ve destekçilerinin, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne 26 Nisan-27 Temmuz tarihleri arasında düzenlediği saldırılarda 208'i çocuk, 140'ı kadın 781 sivilin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Suriye'de hava saldırısını kimin düzenlediği nereden biliniyor? Rus saldırıları ile rejim saldırıları nasıl ayırt ediliyor?

Sivil halka yönelik Suriye'de hava saldırıları gerçekleştiren Beşşar Esed rejimi ile Rus hava kuvvetlerinin bombardımanları birbirinden kolaylıkla ayırt edilebiliyor. Rus yapımı olan ama eski teknolojiye sahip rejim uçakları saldırılarını yüksek irtifadan gerçekleştiremiyor ve alçalarak hedefe doğru yaklaşıp geniş alanları vuruyor. Rus eski yapımları olan Esed rejimi uçakları ayrıca nokta atış da yapamıyor. Hokta atış yapamadığı için hedefe doğru çok sayıda bomba atılıyor. Mühimmat sayısı fazla tutulduğu için de tahribat daha geniş bir çevreye yayılıyor. Ayrıca Esed rejimi uçakları, saldırı için irtifa kaybederken de aşırı yüksek ses çıkarıyor.

Rus uçakları ise saldırı anında hedefe fazla yaklaşmadığı için jet motoru sesleri yere ulaşmıyor. Rus saldırılarında ilk duyulan ses, bombaların infilak ettiği anda oluyor. Rejim uçakları eski teknolojiye sahip olduğu için bombardıman için hedeflere teker teker ve aralıklarla yaklaşırken, Rus uçaklarının en az ikisi bir arada havalanıp birlikte saldırıyor.

Mühimmat kalıntılarından da anlaşılıyor

Saldırılarda kullanılan mühimmat kalıntıları incelendiğinde eski nesil olanların Esed rejimine, yeni nesil olanların ise Ruslara ait olduğu tespiti yapılıyor. Muhalifler, Rus savaş uçakları ile Esed rejimi savaş uçaklarını, üslerin çevresinde ve ülkenin kilit noktalarına kurulmuş ekipmanları yardımıyla büyük ölçüde tespit edebiliyor.

Yorumlar (0)