"Karantina mı? Çarpışmaya hazırlanın!"

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD Başkanı Donald Trump’ın Venezuela'ya 'blokaj veya karantina' uygulanabileceği yönündeki açıklamalarına, "Kriminal emperyalizm Venezuela ile baş edemeyecek. Venezuela'ya karantina uygulamak istiyorsanız, çarpışmaya hazırlanın." sözleriyle tepki gösterdi.

DÜNYA 03.08.2019, 16:57 03.08.2019, 17:02
"Karantina mı? Çarpışmaya hazırlanın!"

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu ülkeye 'blokaj veya karantina' uygulanabileceğini açıklamasının ardından harekete geçti. Maduro, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) başvurması için Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Samuel Moncada’ya talimat verdi.
 
Trump'ın açıklamalarına ilişkin değerlendirmede bulunan Nicolas Maduro, "Donald Trump, Venezuela'ya karşı karantina uygulamayı düşündüğünü söyledi, yani hiçbir gemi ne girecek, ne de çıkacak. Bu bir blokaj. Bugün Venezuela’nın BM Daimi Temsilcisi Samuel Moncada’ya, Donald Trump’ın yasa dışı ve suç teşkil edecek türdeki bu tehditleriyle ilgili Güvenlik Konseyi’ne bilgi vermesi için talimat verdim." dedi.

"Kriminal emperyalizm Venezuela ile baş edemeyecek"

Maduro, Trump'ın açıklamalarını kınayarak, "Donald Trump’a söylüyorum, kriminal emperyalizm Venezuela ile baş edemeyecek. Venezuela’nın denizleri özgür, egemen ve bağımsız olacak. Bu denizlerde kendimizin vereceği kararla dolaşacağız. Venezuela’ya karantina uygulamak istiyorsanız, çarpışmaya hazırlanın." ifadelerini kullandı.
 
Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Samuel Moncada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden (BMGK) ABD’nin tehditleri karşısında beklemeksizin harekete geçmesini istedi.
 
Venezuela'da ne oluyor?

Venezuela şu anda en büyük ekonomik ve insani krizlerinden birini yaşıyor. Yirmi yıllık yetersiz ekonomik politikaların ardından enflasyon 2018’in sonunda yüzde 1 milyonu aştı ve üç milyondan fazla Venezuelalı, yedi çocuktan birini yetersiz beslenmeye mahkûm eden kıtlıktan kaçmak amacıyla ülkeyi terk etti.

Bu arada cinayet oranı, her 100 binde 80 kişiyi geçti. Böylece Venezuela, Latin Amerika’nın en tehlikeli ülkesi haline geldi. Yıllardır sık rastlanan büyük elektrik kesintileri, artık telafi edilemez seviyeler ulaştı. Durum gerçekten umutsuz ve ne yazık ki daha da kötüye gidebileceğine dair sinyaller var.

Ulusal Meclis, Juan Guaido’yu bu yılın ocak ayında geçici cumhurbaşkanı olarak atadı ve bu da Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’ya doğrudan bir meydan okuma oldu.  İç kriz olarak başlayan şey, çarpıcı bir şekilde tehlikeli boyutlara ulaştı. Guaido, o zamandan beri birkaç Batı ve Latin Amerika ülkesi ve uluslararası kuruluşlar tarafından desteklendi. Birçok kez halkı ve orduyu Maduro’ya karşı ayaklanmalara katılmaya çağırdı. 

Rusya, Caracas’ta askeri personel görevlendirerek Maduro’ya olan desteğini iki katına çıkardı. ABD yönetimi, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu meşru görmeyen, kendisini geçici devlet başkanı ilan eden muhalif Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido öncülüğündeki muhalifleri destekliyor. ABD Başkanı Donald Trump, Maduro’nun iktidarına son vermek için Venezuela topraklarına askeri müdahalede bulunmaya istekli olduğunu açıkça belirtti. Bu noktada herhangi bir yabancı askeri müdahale, ülkede tam anlamıyla bir kaos yaratabilir. Venezuela, 2001’de ABD tarafından işgal edilen Afganistan’ın kaderini paylaşabilir.

Yorumlar (0)