Karadeniz'de ABD-Rusya gerilimi

EUCOM (ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı) iki Rus Su-27 uçağının, Karadeniz üzerinde ABD'ye ait olan MQ-9 İHA'yı taciz ettiğini, uçaklardan birinin çarptığı İHA'nın uluslararası sulara düştüğünü açıkladı. Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı ise İHA'nın Rusya hudutlarına yöneldiğini, Rus uçaklarının silah kullanmadığını, İHA ile temas kurulmadığını, İHA'nın irtifa kaybederek su yüzeyine çarptığını duyurdu. Öte yandan ABD, Rusya Federasyonu'nun Washington Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

DÜNYA 14.03.2023, 20:54 14.03.2023, 23:13
Karadeniz'de ABD-Rusya gerilimi

EUCOM tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, Rusya Federasyonu'na ait iki Su-27 uçağının Karadeniz'de ABD Hava Kuvvetlerine bağlı olan MQ-9 keşif, gözlem ve istihbarat İHA'sına (insansız hava aracı) 'profesyonellik dışı önleme yaptığı' belirtildi. 

Bahse konu açıklamada, “Sabah saat 07.30'da Rus Su-27 uçaklarından biri MQ-9’ın pervanesine çarptı. ABD birlikleri MQ-9’u Karadeniz’deki uluslararası sulara düşürmek durumunda kaldı. Çarpışmadan evvel Su-27 uçağı gayri profesyonel, çevreye zarar vererek, düşüncesiz bir biçimde MQ-9’un üzerine doğru yakıt püskürttü ve hemen önünde uçtu. Bu hadise gayriprofesyonellik ve güvensizliğin yanı sıra beceriksizliğin de göstergesidir.” ifadelerine yer verildi.

Bu hadisenin, Rus pilotlarca yapılan bir dizi tehlikeli eylemin devamı olduğunun altı çizilen açıklamada, bu davranışların çok tehlikeli olduğu ve yanlış hesaplamalara sebep olabileceği belirtildi.



"Neredeyse uçağı da düşürüyordu"

Söz konusu açıklamada sözlerine yer verilen ABD’nin Afrika ve Avrupa Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral James B. Hecker, “Bizim İHA'mız uluslararası hava sahasında Rus uçağınca hedef alındığında rutin operasyonlar yapıyordu.” yorumunda bulundu.

Hecker, MQ-9’un denize düştüğünü ve kaybedildiğini vurgulayarak Rus pilotun bu yanlış davranışının neredeyse uçağın da düşmesine yol açacağını kaydetti.

Hecker, “ABD ve müttefiklerimizin hava araçları uluslararası hava sahasında operasyon yapmayı sürdürecektir. Rusya’ya operasyonlarını güvenli ve profesyonel bir biçimde yapmasına yönelik çağrıda bulunuyoruz.” dedi.

ABD, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın başından bu yana Karadeniz’de insansız hava aracı uçuruyor.

Düşen MQ-9'un enkazını toplamak için an itibarıyla Karadeniz’de ABD’ye ait bir savaş gemisi ise bulunmuyor.

Yorumlar (0)