Karadağ'da taht töreni protestosu

Karadağ'daki Sırp Ortodoks Kilisesi'nin Karadağ Metropoliti Joanikije'nin tahta çıkma törenini ülkenin tarihi başkenti Cetinje'de düzenleme kararının akabinde meydana gelen protestolarda 20’si polis olmak kaydıyla toplam 50 kişi yaralandı.

DÜNYA 05.09.2021, 22:16 06.09.2021, 14:19
Karadağ'da taht töreni protestosu

Tahta çıkma törenine karşı çıkan çok sayıda kişi, kilise yetkililerinin törene gelişini önlemek maksadıyla Cetinje-Podgorica kara yolunu konteyner, lastik ve taşlarla trafiğe kapattı. Yolu açmaya çalışan güvenlik güçleri, kalabalığa göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunurken, protestocular ise polise şişe, havai fişek ve taşla karşılık verdi. Meydana gelen olaylarda 50 kişi yaralandı.

Karadağ Metropoliti Joanikije ile Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği Porfirije'nin ise yoğun güvenlik tedbirleri altında törene iştirak etmek üzere helikopterle Cetinje'ye ulaştığı öğrenildi.

Başbakan ve Cumhurbaşkanı'ndan açıklama

Karadağ Başbakanı Zdravko Krivokapiç, gerçekleştirdiği açıklamada, güvenlik güçlerine yönelik saldırıları terörizm olarak tanımlayarak, gösteriler için Cumhurbaşkanı Milo Dzukanoviç'in Sosyalist Demokrat Partisi'ni suçladı. Törene karşı olan Cumhurbaşkanı Dzukanoviç ise güvenlik güçlerini aşırı güç kullanmakla itham etti.

Ülkede derin farklılıklar

Karadağ, 2006'da bağımsızlığını ilan etti fakat kilisesi Sırp kontrolü altında kaldı. Karadağ'da, Sırbistan ve Sırp Ortodoks Kilisesi ile olan ilişkileri hususunda derin ayrılıklar var. Ülkenin 600 bin nüfusunun yaklaşık olarak yüzde 30'u kendini Sırp olarak tanımlıyor ve Sırp Ortodoks Kilisesi'ne destek veriyor. Diğer Karadağlılar ise Sırp Kilisesi’nden ayrı bir Ortodoks Kilisesi kurulmasını talep ediyor.

Diğer yandan, Sırp Ortodoks Kilisesi, Joanikije'nin tahta çıkma töreninin 5 Eylül tarihinde yapılmayacağını duyurmuştu. Karadağ Kilisesi'ni tanımayan Sırp Kilisesi'nin tören için Cetinje'yi seçmesi, ülkedeki Karadağ milliyetçilerinin yoğun tepkisini çekmişti. Cetinje'deki törene karşı olanlar, töreni Karadağ'ın işgalinin bir sembolü olarak nitelediklerini ifade etti.































Yorumlar (0)