"Kapalı Maraş" değil, sadece Maraş!

KKTC'de (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) "hayalet şehir" olarak nitelendirilen Kapalı Maraş, uzun bir sürenin ardından bugün açıldı.

DÜNYA 08.10.2020, 09:58 08.10.2020, 12:35
"Kapalı Maraş" değil, sadece Maraş!

KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Başbakanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile geçtiğimiz gün bir araya gelmişti.

KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Başbakanı Tatar, 8 Ekim Perşembe günü itibarıyla vatandaşların Maraş sahilinden yararlanmaya başlayabileceğini söylemişti.

Kapalı Maraş meselesinin "ulusal bir dava" olarak nitelendirildiğini kaydeden Tatar, bu durumun siyasi rekabetin üstünde olduğuna dikkat çekmişti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC'ye (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) bu konuda her türlü desteğin verileceğini ifade etmişti. Erdoğan, KKTC'nin (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) geleceğini somut adımlar üzerine şekillendirmeye yönelik bir karar verildiğini belirtmişti. 

İşte beklenen gün geldi. "Hayalet şehir" olarak adlandırılan Kapalı Maraş, 46 senenin ardından açıldı.

Demokrasi Caddesi ile Maraş sahilinin bir bölümünün bugün halk tarafından kullanılabileceği bildirildi. 

Rumlar rahatsız oldu

Diğer yandan, Rum basını, Kapalı Maraş'ın açılmasına yönelik karardan rahatsız oldu.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis'in, Kapalı Maraş'ın açılmaması için ciddi bir diplomasi trafiği yürüttüğü fakat Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve Almanya'nın girişimlerinin Türkiye üzerinde başarılı olamadığı ifade edildi. 

"Karardan vazgeçin"

Rum Ulusal Konseyi'nin gündeminde de Kapalı Maraş vardı.

Rum hükümetinin sözcülerinden Kyriakos Koushos, Kapalı Maraş'ın açılmasına yönelik karardan vazgeçilmesi için çağrıda bulundu. 

Rum Ulusal Konseyi'nde yer alan bütün siyasi partiler tarafından yapılan ortak açıklamada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY), Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) değerlerine saygı gösterdiği ifade edildi. 

Söz konusu açıklamada, Kıbrıs meselesinin çözüme kavuşturulması için Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) diyalog kurmaya hazır olduğu bildirildi. 

Maraş, 1974 senesinde Kıbrıs Adası'nın bölünmesinden önce Gazimağusa şehrinin bir beldesiydi. 

Söz konusu belde, Akdeniz'in en popüler tatil yerlerinden biriydi. Hatta Maraş'ın Beyrut'a benzediği ifade ediliyordu. 

Maraş, 1947 senesinde TSK (Türk Silahlı Kuvvetleri) tarafından Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında ele geçirilirken, daha sonra bu beldenin iskân ve yerleşime kapatılmasına karar verildi. 

Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan önce Maraş'ta bulunan ve Türklere ait olan birçok araziye, Rumlar tarafından el konulacağı iddia ediliyordu. Söz konusu arazilerin İngiliz ve Rumlara bırakılacağı ileri sürülüyordu.

Maraş'ta yalnızca Birleşmiş Milletler'e (BM) ait bir bina yer alıyor. Söz konusu binanın ilerisinde de TSK'ya (Türk Silahlı kuvvetleri) ait bir orduevi var.

Burada Maraş İkon Kilisesi ziyaret edilebiliyordu. Fakat daha sonra burası da kapatıldı.

Maraş'ın Annan Planı'na göre Rumların kontrolüne bırakılmasına karar verilmişti. Kıbrıs Rumlarının söz konusu planı kabul etmemesi üzerine bu durum meydana gelmedi. 

Yorumlar (0)