Kanadalı vekil: “İsrail, Kanada’dan asker topluyor” 

Kanada’nın Hamilton Milletvekili Matthew Green, çok konuşulacak bir iddia ile dünya gündemine oturdu. Green, İsrail’in ülkesinden yasa dışı yollarla asker topladığını dile getirdi. 

DÜNYA 09.05.2021, 10:22 09.05.2021, 15:14
Kanadalı vekil: “İsrail, Kanada’dan asker topluyor” 

Kanada Federal Parlamento’sunda Yeni Demokrat Parti’nin Hamilton Milletvekili olarak görev yapan Matthew Green, seçim için yürüttüğü kampanyada İsrail’in ülkesinde yürüttüğü yasa dışı hareketlere değindi. 

Green, Kanada’da yer alan İsrailli büyükelçi ve konsolosların İsrail ordusu için Kanada’dan asker topladığını ve bunun yasa dışı olduğunu; asker toplamak için kullanılan yöntemlerin de kabul edilemez olduğunu belirtti.

Kanada kanunlarına aykırı

Kanada kanunlarından olan “Yabancı Kayıt Yasası” gözetildiğinde İsrail’in bir suç işlediğini ifade eden Green, “Kanada vatandaşı olan veya burada yaşayan herhangi bir kişi, yabancı bir devletin ordusuna katılmaya teşvik edilemez ya da zorlanamaz. Bu bir suçtur.” şeklinde konuştu.



Cenevre Sözleşmesi defalarca ihlal edildi

Matthew Green, İsrail’in uyguladığı yanlış politikalardan bahsederken Cenevre Sözleşmesi’nin sık sık ihlal edilmesine de şu cümlelerle değindi: “İsrail’in Toronto’daki konsolosluğu, İsrail ordusuna katılmak isteyen kişiler için bir temsilci olarak ilan edildi. Kanada’da yaşayan kişiler, çeşitli kandırmacalar ile bu konsolosluktan randevu alıyor ve İsrail ordusuna katılmak için görüşmeye gidiyor. Buna karşın İsrail ordusunun (IDF), 2015 senesinden bugüne kadar Kanada vatandaşlarını da vurarak yaraladığı biliniyor. Bu hareketler, İsrail’in, Cenevre Sözleşmesini defalarca ihlal ettiği anlamına geliyor. İsrail, Lübnan ve Suriye’ye drone ve füzeler ile defalarca saldırdı ve saldırmaya devam ediyor. Buna karşın, İsrail’in Kanada Büyükelçisi de 16 Ocak 2020 tarihinde İsrail ordusunda yer alan Kanada vatandaşlarını onurlandırmak amacıyla bir etkinlik gerçekleştirdi.” 

2 bin Kanadalı İsrail ordusunda

Matthew Green, İsrail ordusunun yasa dışı yollarla asker toplaması hakkında defalarca suç duyurusunda bulunduklarını belirterek, kampanya metninde yer alan suç duyurusu metnini ve metne imza atanların isimlerini gösterdi. Adalet Bakanlığı’nı bu konu hakkında soruşturma açmaya davet ettiklerini dile getirdi.

Green’in belirttiğine göre yıllardır süregelen bu olay neticesinde şu anda İsrail ordusunda 2 bin Kanadalı bulunuyor ve pek çok kişi de orduya katılmak için hazırlık yapıyor.

Kanadalı Müslümanlardan kınama geldi

Kanadalı Müslümanlar Ulusal Konseyi Başkanı Mustafa Farooq, İsrail ordusunun Kudüs’te ibadet eden Müslümanlara ve camilere karşı yaptığı saldırıları kınayan bir açıklama yaptı. 

Yeni Demokrat Parti Lideri Jagmeet Singh ise Başbakan Trudea’ya, İsrail’in Filistinlilere saldırması hakkında tavır alması ve İsrail için kınama yayınlaması şeklinde çağrıda bulundu. 

Yorumlar (0)