Kanada’daki çocuk cesetlerinin ardı arkası kesilmiyor 

Kanada’daki yatılı kilise okulunun bahçesinde bulunan 215 çocuk cesedi kalıntılarının ardından Saskatchewan eyaletindeki bir yatılı kilise okulunun bahçesinden de ceset kalıntıları çıktı. 

DÜNYA 24.06.2021, 10:56 24.06.2021, 17:34
Kanada’daki çocuk cesetlerinin ardı arkası kesilmiyor 

Kanada, yatılı kilise okullarının bahçelerinde gömülü olan çocuk cesetlerinin kalıntıları ile çalkalanıyor. Geçtiğimiz günlerde bir eyaletteki yatılı okulun bahçesinde 215 çocuk cesedinin kalıntıları bulunmuştu ve bu durum, ülkede büyük protestoların yaşanmasına sebep olmuştu. Henüz önceki kalıntıların bulunmasından bir ay bile geçmeden şimdi de başka bir okulda ceset kalıntısı bulundu. 

Saskatchewan eyaletindeki eski Marieval Kızılderili Yatılı Kilise Okulu’nun sahasında, resmi kayıtları olmayan yüzlerce çocuğun mezarının olduğu keşfedildi. Egemen Yerli İlk Milletler Federasyonu Başkanı Bobby Cameron, bu cesetler için ellerinde net bir sayı olmadığını ama kalıntıların boyutu göz önünde bulundurulduğunda şimdiye kadar Kanada’da bulunmuş cesetlerden daha fazla olabileceğini açıkladı. 



Marieval, 1899-1997 arasında faaliyetteydi 

Kanada’nın resmi kayıtlarına göre Marieval Kızılderili Yatılı Kilise Okulu, 1899-1997 seneleri arasında faaliyetteydi. Cowessess yerlilerinin olduğu bölgede faaliyette olan okuldan kaç çocuğun gelip geçtiği ise sayılamayacak kadar fazla. Okulun 98 sene boyunca faaliyette olması, ceset kalıntılarının da çok fazla olabileceğinin işareti. 

İlk çocuk mezarları 29 Mayıs’ta bulundu 

Ülkenin British Columbia eyaletindeki Kamplopps Yatılı Kilise Okulu’nun bahçesinde 29 Mayıs 2021’de 215 çocuğa ait olduğu belirlenen cesetlerin kalıntıları bulunmuştu. Yapılan soruşturma kapsamında ise bu mezarların tümünün kayıt dışı olduğu anlaşılmıştı. Bu durum üzerine ülkedeki 139 okulda yüzeyden yere nüfus eden radar taramalı sistemlerle araştırmalar yapıldı. Araştırmalar sonucunda ise yeni mezarlar bulundu. 



“Trajik ama şaşırtıcı değil” 

Kanada’daki yetkililer, cesetler ve mezarlar hakkında resmi açıklama yapmazken First Nation yerlilerinden olan Ulusal Şef Perry Bellegarde ise sosyal medya hesabından şaşırtıcı bir açıklama yaptı. “Haber trajik fakat kesinlikle şaşırtıcı değil.” şeklinde mesaj yayınlayan Perry, tepkilerin odak noktası haline geldi. 

“Yas tutma hakkımızı elimizden alıyorlar” 

Saskatchewan First Nation Şefi Wayne Semaganis ise bir haber kanalına açıklamalarda bulundu: “Bugün bile Kanada halkında hala küçümseme var. Herkes, ‘Bu çok uzun zaman önceydi, geçmişte kaldı.’ diyor. Hayır geçmişte kalmadı, her şey bugün de devam ediyor. Yatılı okullarda mezarı olan bu çocuklar öldürüldü. Çünkü kaza olsaydı muhakkak yetkililer uyarılırdı. Şu durumda bile incindiğimizi kanıtlamak zorundayız. Bu oldukça sinir bozucu. Kanada’nın çoğunluğu hala neler yaşadığımız anlamıyor. Yas tutma hakkımızı da elimizden alıyorlar.” 



Kanada’nın tarihi, çocuk istismarlarıyla dolu 

Kanada’nın tarihinin çocuk istismarlarıyla dolu olduğu artık tüm dünyada biliniyor. Özellikle yatılı kilise okullarında gerçekleştirilen çeşitli faaliyetler bulunuyor. 1880 senesinde açılan ilk yatılı kilise okulunda başlayan trajik olaylar, 1997’de kapatılan son okulla birlikte son bulmuş olabilir fakat cesetlerin tümü ve yaşanılanların her ayrıntısı hala ortaya çıkmış değil. 

Yatılı kilise okulları, 150 binden fazla yerli çocuğun ailelerinden zorla alınarak yerleştirildikleri okullar olarak biliniyor. Bu okulda görevli öğretmenler, rahipler ve rahibelerin ise çocuklara psikolojik, cinsel ve fiziksel istismar ve şiddet uyguladığı biliniyor. 

2010 senesinde kurulan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu’nun kayıtlarına göre bazı çocuklar üzerinde de tıbbi deneyler yapıldı. Kanada federal hükümeti ise tıbbi deneyler, açlık ve soğuk sebebiyle hayatını kaybeden çocuklar için 2008 senesinde çocukların ailelerinden özür dilemişti. 

Yorumlar (0)