Kanada, Türkiye için “askeri ihracat” iznini iptal etti 

Kanada hükümeti, Azerbaycan ve Ermenistan arasında çıkan Dağlık Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan’a destek veren Türkiye için askeri ihracat izinini iptal etti. 

DÜNYA 13.04.2021, 10:07 13.04.2021, 18:05
Kanada, Türkiye için “askeri ihracat” iznini iptal etti 

Kanada hükümeti, geçen sene, Türkiye’ye yönelik “askeri ihracat” izinlerini askıya almıştı. Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki kısa süreli savaşta Türkiye’nin, Azerbaycan’a destek vermesi, Kanada hükümeti tarafından olumsuz karşılanmıştı. 

Azerbaycan’a gerek asker gerekse askeri malzeme takviyesi yapan Türkiye için izinleri askıya alan Kanada, son yaptığı açıklamada “ihracatların iptal edildiği” bilgisini verdi.



Kanada Dışişleri Bakanı Garneau tarafından yapılan açıklamada, “Dağlık Karabağ Savaşı sırasında Azerbaycan ve Türk askerlerinin Kanada askeri araçlarını kullandığı iddiaları için soruşturma açıldığı ve sonuçlanana kadar da Türkiye’ye her türlü askeri teknoloji ihracatının iptal edildiği” aktarıldı.

“Milli Savunma Bakanlığı ile temas içindeyiz”



“Milli Savunma Bakanlığı ile temas içindeyiz. 2020 sonbaharında askıya aldığımız izinleri bugün iptal ettik. Süreç sonuçlanana kadar Milli Savunma Bakanlığı ile bir soruşturma yürüteceğiz. Eğer bir kullanım söz konusuysa ve iddialar doğruysa, bu, Kanada’nın dış politikası ile örtüşmemektedir.” şeklinde açıklamasını devam ettirdi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Türk yetkililer ile Kanada hükümeti arasında telefon trafiğinin devam ettiğine değinen Garneau, “son kullanım güvenceleri ve karşılıklı güven oluşturmak adına görüşmeleri sürdürüyoruz. Türkiye, NATO’da önemli bir müttefiktir.” cümleleri ile açıklamasını sonlandırdı.  
 

Yorumlar (0)