Kanada tarihinde ilk kez yapıldı... 36 papaz suçlu!

Kanada’nın tarihinde ilk defa kilise tarafından yapılan bir soruşturma sonucunda, 1950 yılından beri 36 papazın 29 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu belirlendi.

DÜNYA 18.11.2019, 01:06
Kanada tarihinde ilk kez yapıldı... 36 papaz suçlu!

Kanada'da ilk defa kamuoyuna açıklanan soruşturma sonuçları, ülkenin resmi yayın kuruluşu CBC’de yayınlanan "The Fifth Estate" adlı programda gündeme taşındı.

Araştırmada, Kanada genelindeki 60 başpiskoposluk ve piskoposluğa başvuruldu, geçmişte kaç papazın cinsel istismarda bulunduğu sorusu yöneltildi.

Soruşturmayı Başpiskoposluk yürüttü

Şimdiye değin yalnızca British Columbia Eyaleti Katolik Başpiskoposluğu tarafından bir soruşturma yürütüldüğü ve 36 papazın 1950 yılından beri çocuk yaştaki 29 kişiye cinsel istismarda bulunduğunun tespit edildiği aktarıldı.

"Din adamlarının cinsel istismarının trajedisi"

Kanada Katolik Piskoposlar Birliğince yapılan açıklamada, "Din adamlarının cinsel istismarının trajedisi, Kanada Katolik Piskoposları tarafından son derece ciddi ve saygılı bir şekilde ele alınmaktadır." denildi.

ABD, başı çekiyor

Papa Franciscus’un geçen yıl Vatikan'da rahipler aleyhinde süren 2 bin cinsel taciz davası olduğuna ilişkin açıklaması gündeme bomba gibi düşmüştü. Katolik dünyasının utancı haline dönüşen "papazların cinsel istismar vakalarında" ABD başı çekiyor. 

ABD Katolik Başpiskoposlar Konferansının, 2004'te gerçekleştirdiği araştırmaya göre, ülkede 1950-2002 döneminde en az 4 bin Katolik rahip, 10 bin 667 çocuğa cinsel istismarda bulunmakla suçlanmıştı.

Vatikan, "utanç ve üzüntü" duyduğunu açıklamıştı

Dünyanın farklı ülkelerinden on binlerce "çocuk istismarı vakası"nın Katolik dünyasında yaşandığı tespit edilmiş, Vatikan ise işlenen suçlardan "utanç ve üzüntü" duyulduğunu ifade etmişti.

Yorumlar (0)