Kanada, “işçi açığı” krizinin eşiğinde 

Kanada İstatistik Kurumu, ülkedeki pek çok sektörde işçi açığının bulunduğunu saptadı. Bu açığın şu anda doldurulamayacağını belirten Kurum, açığın her geçen gün büyüdüğünü aktardı.  

DÜNYA 06.10.2021, 09:49 07.10.2021, 09:40
Kanada, “işçi açığı” krizinin eşiğinde 

Kanada İstatistik Kurumu ve Kanada İş Geliştirme Bankası, ülkedeki işçi açığı hakkında farklı çalışmalar yaptı. Tüm sektörler üzerinde ayrı ayrı araştırmalar yapan iki kurum da iş gücü ihtiyacının had safhada olduğunu kaydetti. Açığın her geçen gün arttığını ortaya koyan araştırma sonuçlarına göre işletmelerin çoğunun büyüyememe sebebi de bu durum. Büyüyemeyen işletmelerin oranı ise şu anda yüzde 64. 

Kurumların araştırmalarına göre 2021’in ikinci çeyreğinde 731 bin 900 kişilik personel açığı saptandı. Araştırmada, bu açığın tüm eyaletlerde görüldüğü fakat en büyük ihtiyacın British Columbia, Ontario ve Quebec eyaletlerinde bulunduğu kaydedildi.  

Sağlık sektöründe durma noktasına gelindi 

Araştırma sonuçlarına göre ülkedeki en büyük eleman açığı, sağlık sektöründe bulunuyor. İstatistik Kurumu, 2020’nin son çeyreğinde sosyal yardım ve sağlık alanındaki iş günü ihtiyacının 100 bin 300’lere dayandığını ve bunun da rekor seviye olduğunu belirtti. Sağlık sektörünün işçi açığı, genel açığın yüzde 56,9’luk kısmını kapsıyor. 



Hizmet sektörü, en çok açık veren ikinci sektör 

Kanada genelinde yemek ve konaklama hizmetlerinin de içinde bulunduğu hizmet sektörü, 89 bin 100 işçi açığı ile ülkede en fazla çalışana ihtiyaç duyan ikinci sektör. Ekonomist Pierre Cleroux, bir Kanada televizyonuna yaptığı değerlendirmede, pandeminin ülkede iş sıkıntısı yaratmadığını yalnızca mevcut sorunları daha da kötüleştirdiğini belirtti. 

Cleroux, temel sorunun demografi olduğunu şu ifadelerle aktardı: “Kanada nüfusunun yüzde 16’sı bugün 65 yaş ve üzerinde. Önümüzdeki 5 sene içinde pek çok Kanadalı emekli olacak. Buna karşın gençler de iş piyasasına adım atmıyor. Sorun tam da burada başlıyor.” 

Sektörler çaresiz kaldı 

Kanada ekonomisinin bel kemiği sektörlerinden olan imalat ve sanayi sektörlerinde pandemi döneminde işçi ihtiyacı adeta tavan yaptı. İstatistik Kurumu, imalat ve sanayi sektöründeki ihtiyacın 65 bin 900 işçi olduğunu belirlerken perakende sektörünün ise 84 bin 300 işçiye ihtiyacının olduğunu kaydetti. 



Lojistik sektörü kan ağlıyor 

Ülke genelinde 2021 senesinin ikinci çeyreğindeki tır sürücüsü açığı 18 bin. Kamyonculuk ve lojistik, toptan ticaret ve perakende, madencilik, ormancılık, tarım ve inşaat dışındaki sektörlerde de iş gücü ihtiyacı mevcut. Fakat uzmanlara göre sürücü açığını kapatmak ne kadar uzun sürerse tam ekonomik iyileşme de o kadar uzun sürer.” 

Yorumlar (1)
mohamed 3 yıl önce
I want to go to Canada with my dad, please