Kanada ile Danimarka, 50 yıllık sorunu çözdü: Komşu olacaklar!

Danimarka ile Kanada arasındaki boğazın tam ortasında yer alan ve yaklaşık 50 yıl boyunca tartışmalara neden olan "Hans Adası sorunu" çözüme kavuşturuldu. Anlaşmayla birlikte Danimarka ve Kanada'nın ilk defa kara komşusu olacak.

DÜNYA 15.06.2022, 10:05 15.06.2022, 10:30 Hakan Öksüz
Kanada ile Danimarka, 50 yıllık sorunu çözdü: Komşu olacaklar!

Danimarka'nın Grönland Adası ile Kanada arasında yer alan küçük bir ada, 1973'ten beri anlaşmazlığa neden oluyordu. İki ülke arasındaki Nares Boğazı'nın Kennedy Kanalı'nda bulunan Hans Adası'nın kime ait olduğu konusu, sert tartışmaların yaşanmasına yol açıyordu. 

İki ülke arasındaki kanalda yer alan küçük adanın yüksekliğinin 180 metre olduğu kaydedildi. İlginç olan durum ise adanın, Kanada ve Danimarka topraklarına 18 metre mesafe uzaklıkta olması. Bu durum her iki ülkenin de ada üzerinde hak iddia etmesine yol açıyordu.

İlk defa kara sınırları olacak!

Gelen bilgilere göre Danimarka ile Kanada arasındaki 50 yıllık Hans Adası sorunu, çözüme kavuşturuldu. Adanın iki ülke arasında bölüştürülmesine karar verildi. Anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte Danimarka ve Kanada'nın ilk defa karadan komşu olacak.

Basına "Viski Savaşı" olarak yansıdı

1984 yılında hem Danimarka hem de Kanada, adaya bayraklarını dikti. Adaya çıkan yetkililer, bayrakların altına kendi ülkelerinde popüler olan içki şişelerini koydu. Bu ilginç restleşme, o günlerin gazete manşetlerine "Viski Savaşı" olarak geçti. Sonraki yıllarda da her iki ülkeden yetkililer, adaya çıkarak bayrak dikme savaşını sürdürdü.

Devriye gemisi, adada höyük yaptı!

Bir Danimarka devriye gemisi, 1988 yılında daha cüretkâr bir adıma imza attı. Adaya bir höyük inşa eden gemi mürettebatı, höyüğün üzerine ise Danimarka bayrağı yerleştirdi. Kuzey Ellesmere Adası'nın haritasını çıkarmakla meşgul olan Kanadalı bilim insanları, 2001 yılında helikopterle adaya gelerek incelemelerde bulundu.

2005 yılında gerilim arttı

Bölge üzerinde hak iddia eden iki ülke, daha sonraki yıllar boyunca sembolik ada çıkarmaları yapmaya devam etti. 2005 yılında Kanada Kuvvetleri tarafından adaya bayrak dikti. Bir hafta sonra ise Kanada Savunma Bakanı Bill Graham, adaya çıkarak yürüyüş yaptı. Yaşanan bu gelişmeler, Danimarka'nın, Kanada Büyükelçisini geri çağırmasıyla sonuçlandı.

"Bayrak savaşını bırakalım, müzakere masasına oturalım"

Daha sonraki yıllarda iki ülke arasındaki Hans Adası gerilimi, yetkililerden gelen açıklamalarla azaldı. Bayrak dikme savaşının sonsuza kadar sürdürülemeyeceğini kaydeden yetkililer, müzakere masasına oturmayı teklif etti. İki ülke arasında yapılan görüşmeler olumlu geçti ve konu, Uluslararası Adalet Divanı'na taşındı.

Danimarka Dışişleri Bakanı Kofod: Sınır sorunları kan çıkmadan çözülebilir!

Yaklaşık 50 yıldır yaşanan gerilim, adanın iki ülke arasında bölüştürülmesine karar verilmesiyle son buldu. Anlaşmaya ilişkin konuşan Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, "Son derece pragmatik ve akılcı bir anlaşma oldu. Sınır anlaşmazlıklarının kan çıkmadan da çözülebileceğini göstermiş olduk. Dünyadaki diğer anlaşmazlıklara örnek olmasını temenni ediyoruz." dedi.

Kanada Kuzey İşleri Bakanı Dan Vandal: Önemli bir mesaj veriyor!

Adanın statüsü hakkında Danimarka ile uzun süredir görüştüklerini belirten Kanada Kuzey İşleri Bakanı Dan Vandal, "Dünyada gerçekleşen savaşlara bir bakın. Bu ortamda böylesine barışçıl bir sınır anlaşmazlığı çözümü, dünyanın geri kalanına önemli bir mesaj veriyor. İmzalar yarın atılacak." diye konuştu.

Yorumlar (0)