Kanada'dan İsveç ve Finlandiya'ya NATO onayı!

Kanada federal parlamentosunda yapılan oylamada İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay çıktı. Danimarka'nın ardından İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için parlamento onayı alan ikinci ülke Kanada oldu. Üyeliğin gerçekleşmesi için bütün NATO ülkelerinin parlamentolarından onay çıkması gerekiyor.

DÜNYA 06.07.2022, 09:17 06.07.2022, 15:02 Hakan Öksüz
Kanada'dan İsveç ve Finlandiya'ya NATO onayı!

Önceki hafta Madrid'de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nde dünya gündeminin önemli konularına dair kararlar alınmıştı. Rusya'ya karşı direnen Ukrayna'ya destek verilmesi konusunda mutabık kalınmış, NATO'nun doğu bölgesinin güçlendirilmesi için faaliyete geçilmesi kararlaştırılmıştı. Türkiye'nin de onayıyla birlikte İsveç ve Finlandiya'nın NATO başvurusunu kabul etmeyen üye ülke kalmamıştı.

Justin Trudeau: NATO güçlenecek!

Her ne kadar bu iki ülkenin NATO üyeliğine destek verse de bu konuya dair resmi bir beyanda bulunmayan Kanada'dan açıklama geldi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, NATO'nun doğu kanadının güçlendirilmesi için Finlandiya ve İsveç'in birliğe katılımına onay verdiklerini duyurdu. Trudeau, bu iki ülkenin NATO'ya katılımına dair protokollere onay verdiklerini belirtti.

"Üye ülkelerin parlamentoları acele etmeli"

Bununla ilgili Kanada federal parlamentosunda oylama yapıldığını açıklayan Justin Trudeau, "Finlandiya ve İsveç'in üyeliği, parlamentomuz tarafından oy birliği ile onaylandı. NATO'ya hızlı şekilde adapte olabileceklerine inanıyoruz. Bu iki ülkenin de katılımıyla birlikte NATO'nun gücü artacak. Düşmanlar bu ülkelere karşı saldırıya geçmeden önce tüm NATO üyelerinin parlamentoları, bir an önce oylama yapmalı. Onay süreçlerini hızlandırmamız gerekiyor." dedi.

İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliği için ne gerekiyor?

İsveç ile Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğiyle ilgili kendi parlamentolarından onay alan ilk ülkeler Danimarka ve Kanada oldu. Bu iki ülkenin NATO üyesi olabilmesi için tüm üye ülkelerin parlamentosunun onay vermesi şart. Tek bir üye ülkenin parlamentosundan bile geçmemesi durumunda Finlandiya ve İsveç, NATO'ya giremeyecek.

Yorumlar (0)