Kanada'da Özgürlük Konvoyu protestosunda gözaltı sayıları artıyor

Kanada'nın başkenti Ottawa'da, Kovid-19 tedbirlerine tepki gösteren kamyon şoförlerinin düzenlediği "Özgürlük Konvoyu" gösterilerinde, 70 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.

DÜNYA 19.02.2022, 12:10
Kanada'da Özgürlük Konvoyu protestosunda gözaltı sayıları artıyor

Ottawa polis ekiplerinin, 3 haftadır süren protestolarda 70 eylemciyi gözaltına aldığı ifade edildi.

70 kişi tutuklandı

Yetkililer, büyük oranda itaatsizlik suçlamalarıyla 70’e yakın kişinin tutuklandığını ve şehrin ana yollarından birini kapatanlar dahil olmak üzere iki düzineye yakın aracın çekildiğini ifade etti.

Geçici Ottawa Polis Şefi Steve Bell, polis memurunun hafif bir biçimde yaralandığı olaya ilişkin, “Polis, sokaklarımızın kontrolünü sağlamak için ilerlemeyi sürdürüyor. Gece gündüz demeden bu tamamlanana dek çalışacağız." sözlerini kullandı.

Tutuklanan kişiler arasında en az 4 gösteri liderinin de bulunduğu aktarıldı.

Dün akşam polisin başlattığı operasyon sonucunda, protesto eylemlerini düzenleyen Tamara Lich ve Chris Barber gözaltına alındı.

Ottawa polisi, Lich ve Barber’ın gözaltına alınmasının ardından yaklaşık 100 kontrol noktası oluşturdu. Söz konusu noktalar, çelik bariyerlerle çevrildi.

Polis, medyaya ve halka, eylem bölgelerinden uzak durmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Kanada güvenlik ekiplerinin, göstericilere karşı operasyonları sürerken, tekrar bastıran kar fırtınası da yaşamı olumsuz bir şekilde etkiliyor.

Şehirde toplu taşıma aksamalarla hizmete devam ederken, okullar ve birtakım kurumlar hava muhalefeti sebebiyle kapandı.

Parlamento çalışmaları askıda

Kanada Federal Parlamentosu ise geçici olarak çalışmalarını askıya aldı.

Kanada Federal Parlamentosu Başkanı Rota, parlamento ve Ottawa'nın kent merkezinin etrafındaki diğer bölgelerde yapılması planlanan bir polis operasyonu sebebiyle çalışmaların iptal edildiğini aktardı.

Perşembe günü Ottawa polisi, iki önemli gösteri liderinin tutuklanmasının ardından işgali sona erdirmek ve diğer göstericilerin yardıma gelmelerini engellemek için kent merkezinin büyük bir bölümünü yabancılara kapatmıştı.

‘Savaş yasası’ uygulanmaya başlamıştı

Kovid-19 tedbirlerine karşı çıkan ve başkent Ottawa'yı 3 haftadır felç eden "Özgürlük Konvoyu" gösterileriyle baş edebilmek için hafta başında Kanada hükümeti, Acil Durumlar Yasası'nı uygulamaya almıştı.

Kanada’da "Savaş Yasası" olarak da adlandırılan yasanın, kabul edildiği tarih olan 1988 yılından beri ilk defa uygulandığına dikkat çekilmişti.

Kamyoncuların protestosu

Tamara Lich öncülüğündeki bir grup kamyon şoförü, ocak ayında Kanada hükümetinin aşı zorunluluğu yönündeki kararına karşı düzenledikleri eylemle, başkent Ottawa'da 29 Ocak'ta toplanma kararı almışlardı.

Kanada genelinden binlerce kamyoncu, günlerce devam eden yolculuktan sonra 29 Ocak günü Ottawa'ya ulaşmış ve kentin ana caddelerine araçlarını park ederek eylem düzenlemişlerdi.

Kanada’dan sonra dünyanın farklı ülkelerinde de aynı protestolara ilham kaynağı olan bu gösteriler, açık alandaki müzikler, yüksek desibelli kornalar ve marjinal grupların eylemleri yüzünden tepkilere yol açmıştı.

Yorumlar (0)