Kanada'da insanlık dışı uygulama! Binlerce kadını kısırlaştırdılar

Kanada’da yaşayan binlerce kadının, kendi iradeleri dışında kısırlaştırıldıkları iddia edildi.

DÜNYA 21.02.2022, 10:42 22.02.2022, 17:01
Kanada'da insanlık dışı uygulama! Binlerce kadını kısırlaştırdılar

Kanadalı bir basın mensubu olan Creeson Agecoutay’ın ortaya attığı iddiada, doğum için hastaneye giden kadınların operasyon esnasında kısırlaştırıldığı ortaya çıktı.

Binlerce kadın zorla kısırlaştırıldı

İddiaya göre, Alberta, British Columbia, Saskatchewan, Quebec ve Manitoba eyalet mahkemelerinde, zorla kısırlaştırıldıklarını öne süren binlerce kadını temsilen açılmış olan 5 davanın bulunduğu kaydedildi.

Sezaryen gerektiren hallerde özellikle hamilelere bir onay formu imzalatıldığı bildirildi.

Görevlilerin, operasyondan önce ve bazı durumlarda ameliyathaneye giderken, ilgili forma "tüp ligasyonu"na yönelik bir madde ekledikleri iddia edilen açıklamada, "Bu, sancıyla kıvranan ve bebeklerinin sağlığına ilişkin paniğe kapılanlara en savunmasız oldukları zamanda yaşamlarını değiştiren bir duruma rıza göstermeleri için yapılan bir uygulama" sözleri kullanıldı.

Haberde görüşleri aktarılan Saskatchewan Yerlilerinden Melika Popp, "Doktorlar, yardım etmek için yanımdalarmış gibiydi." açıklamasını yaptı.

Zorla kısırlaştırmanın geçmişi oldukça eskiye dayanıyor

Yerli kadınların zorla kısırlaştırılmalarına ilişkin gündem olan olayın tarihi, Kanada’da 1928’e kadar dayanıyor.

The Canadian Encyclopedia’daki bilgilerde, zorla kısırlaştırma işlemi Kanada'da gizli ve uzun bir tarihe sahip.

1928’de Alberta eyaletinde kabul edilen ve 1972 yılına kadar yürürlükte olan yasayla "uygun olmayan insanların üremesine kısıtlama" getirildi.

Hapishanedeki "tehlikeli" mahkumlar kapsamında özellikle verilen kararda, uygulama boyunca bazı erkek mahkumlar da bu işlemle birlikte kısırlaştırıldı.

1933 yılında British Columbia eyaletinde yürürlüğe giren ve 1973 yılında kaldırılan söz konusu kanun, yerli kadınları da hedef almaya başladı.

Yorumlar (0)