Kanada'da aşırı sıcaklık felaketi: 808 kişi hayatını kaybetti

Aşırı sıcaklıkların etkisi altına giren Kanada’da, sıcaklıklar yüzünden daha önce 719 olarak açıklanan ölü sayısı, yeni ölümlerle birlikte 808'e yükseldi. Yetkililer, yalnız yaşayan yaşlı insanların özellikle kontrol edilmesini istedi.

DÜNYA 18.07.2021, 09:20 19.07.2021, 08:47
Kanada'da aşırı sıcaklık felaketi: 808 kişi hayatını kaybetti

Kanada’nın batı eyaletlerini etkisi altına alan aşırı sıcakların sebep olduğu ölümlerin sayısının açıklanandan daha fazla olduğu bildirildi.

808 kişi hayatını kaybetti

British Columbia Adli Tıp Kurumu'nun yaptığı açıklamada, aşırı sıcaklıklar sebebiyle British Columbia eyaletinde 25 Haziran-1 Temmuz arası dönemde daha önce 719 olarak açıklanan ölü sayısı 808 olarak güncellendi.

Aşırı sıcaklardaki "en ölümcül gün" 29 Haziran Salı günü olarak belirlenirken, bu tarihte Lytton köyünde 46,9 derece sıcaklığın Kanada için "yeni bir rekor" olarak kayıtlara geçtiği ve açıklanan 808 can kaybının 300’ünün bu 29 Haziran gününde yaşandığı açıklandı.

Son 5 yılın rakamları

Kurum, son 5 senenin aynı döneminde eyalette kaydedilen ortalama ölüm sayısının 198 olduğunu açıklarken, British Columbia Adli Tıp Kurumu Başkanı Lisa Lapointe, 3 Temmuz günü bir yazılı açıklama yaparak 25 Haziran-1 Temmuz arasında eyalet genelinde aşırı sıcaklıklar yüzünden toplamda 719 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

“Yaşlıları kontrol edin”

Ölenlerin çoğunun yaşlılar olduğuna dikkat çeken Lisa Lapointe, bunların çoğunun havalandırması yetersiz olan evlerde ve tek başına yaşadıklarına vurgu yaptı.

Halka çağrıda bulunan Lapointe, "Çevrenizdeki yaşlıları mümkün olduğu kadar sık sık kontrol edin." uyarısında bulundu.

“Yaşananlar son derece nadir…”

Batı Kanada’da yaşanan sıcaklıkları inceleyen uluslararası iklim bilimci bir grup olan World Weather Attribution, yaşanan gelişmeleri "son derece nadir" olarak değerlendirdi.

Grup, küresel sıcaklıklar artması halinde bu tarz aşırı sıcak hava dalgalarının daha olası olacağı konusunda uyarılarda bulundu.

Haziranın son haftasından bugüne, Kanada’nın batı eyaletleri aşırı sıcakların etkisi altına girmiş durumda. Aşırı sıcaklıklar, bölgede bulunan yüzlerce farklı noktada orman yangınlarına da sebep oluyor.

Yorumlar (0)