Kanada'da aşırı sıcaklar can aldı: Son 24 saatte 63 can kaybı

Kanada'nın batı eyaletlerinde etkili olan aşırı sıcak hava dalgası sebebi ile 63 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı. Bölgede son 24 saat içerisinde tüm zamanların en yükseği olan 103 rekor sıcaklık kayıtlara geçti.

DÜNYA 30.06.2021, 01:02
Kanada'da aşırı sıcaklar can aldı: Son 24 saatte 63 can kaybı

RCMP'nin (Kanada Kraliyet Atlı Polisi), British Columbia eyaletindeki birimleri tarafından yapılan açıklamaya göre eyaletin Burnaby, Surrey ve Vancouver şehirleri ile çevresinde, son 24 saat içerisinde 63 kişi aşırı sıcaklar sebebi ile hayatını kaybetti. Güvenlik güçleri, vefat edenlerin çoğunluğunu yaşlıların oluşturduğunu bildirdi.

'Isı kubbesi'

Alberta, British Columbia, Northwest Territories ve Yukon bölgesinde etkili olan sıcak hava, uzmanlar tarafından 'ısı kubbesi' olarak adlandırılıyor. Bölgede son 24 saat içerisinde tüm zamanların en yükseği olan 103 rekor sıcaklık ölçüldü.

Halihazırda British Columbia'nın iç bölgeleri ile Alberta'nın bazı bölgelerinde etkili olan aşırı sıcaklarda, son olarak Lytton köyünde dün 47,9 santigrat derece ile Kanada'da bugüne kadar ölçülen en yüksek sıcaklık kaydedildi.

'Dışarı çıkmayın' uyarısı

Kanada Meteoroloji Hizmetleri, 30 Haziran itibarıyla yeni rekor sıcaklıkların yaşanacağı uyarısında bulundu. RCMP tarafından yapılan açıklamada; çocuklar, yaşlılar, açık havada çalışanlar, sağlık problemleri olanlar ve evsizlerin, aşırı sıcağa bağlı hastalık ve can kaybı yönünden daha büyük bir risk altında oldukları kaydedilerek açık havada uzun süre kalınmaması önerisinde bulunuldu.

Aşı randevuları iptal

Diğer yandan, eyalet genelinde belediyeler tarafından açılan serinleme merkezleri de sıcak havadan etkilenenler için aralıksız olarak hizmet veriyor. Serinleme merkezlerine gelenlere sıvı takviyesinde bulunulurken sağlık problemleri olanlar için ekip çağrılıyor.

Eyaletteki mağazalar, restoranlar ve bazı eğitim kurumları aşırı sıcaklar sebebi ile kapatılırken COVID-19 (yeni tip koronavirüs) aşısı yapılan klinikler, randevuları iptal etmeye başladı. 

Yorumlar (0)