Kanada Başbakanı’ndan Papa’ya resmi özür çağrısı

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, yatılı kilise okulu bölgesinde bulunan yüzlerce çocuğun kemiklerinden dolayı Papa’ya seslenerek resmi bir özür talep etti.

DÜNYA 28.06.2021, 12:20 29.06.2021, 09:32
Kanada Başbakanı’ndan Papa’ya resmi özür çağrısı

Kanada son dönemlerde yatılı kilise okullarında meydana gelen toplu çocuk mezarı olaylarıyla çalkalanıyor.

Saskatchewan eyaletinde bulunan Marieval Yatılı Kilise Okulu’na ait bir bölgede 24 Haziran tarihinde resmi kayıtlarda yer almayan mezarlarda 751 çocuğun kemikleri bulundu.

Papa’ya çağrı yapıldı

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, yaşanmış olan olaylardan dolayı Katoliklerin ruhani lideri olan Papa Francis’e çağrıda bulundu.

“Kanada’ya gelerek bizzat özür dilemesi gerek”

Trudeau, Papa ile görüştüğünü söyleyerek, “Kendisine yalnızca bir özrün değil, Kanada’ya gelerek buradaki yerlilerden bizzat özür dilemesi hususunun çok büyük bir öneme sahip olduğunu söyledim.” şeklinde konuştu.

Trudeau, konuya ilişkin kilisenin atılacak olan adımlarla yakından ilgilendiğini kaydetti.

Bununla beraber geçtiğimiz mayıs ayında British Columbia’da yatılı eski bir okulun bahçesinde de 215 çocuğun ceset kalıntılarına rastlanmıştı.

“10 sene önce görüldü”

Cowesssess First Nation Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Jonathan Lerat, sosyal medya üzerinden yapmış olduğu paylaşımda, bölgede bulunan ilk çocuk kemiklerinin 10 sene önce görüldüğünü söyleyerek, “10 sene önce Cowessesss Su Fabrikası’ndan çıkarak eve doğru yürüyordum. Yanmış bir kilisenin arkasında yürürken sincapların kazıp çıkardığı kimi kemikler gördüm. Bir büyüğümü çağırdım. Çocuk kemikleri olduğunu söyleyip törenle toprağa gömdü.” dedi.

Lerat bulmuş oldukları kemiklerin Marieval Yatılı Kilise Okulu arkasından 10 metre ileride olduğunu da söyledi.

Yorumlar (0)