Kanada Başbakanı: 'Kanada'da İslamofobiye yer yok'

İslamofobi Ulusal Zirvesi’ne katılan Kanada Başbakanı Justin Tradeau, birçok bakan, yönetici ile birlikte İslamî sivil toplum kuruluşlarının yetkili isimlerine hitap etti ve Tradeau, ”Kanada’da İslamobiye yer yok” açıklamasını yaptı.

DÜNYA 23.07.2021, 11:00 24.07.2021, 20:17
Kanada Başbakanı: 'Kanada'da İslamofobiye yer yok'

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İslamofobi Ulusal Zirvesinde, hükümette bulunan birçok bakan ile kurum yöneticileri, İslamî sivil toplum kuruluşlarının önde gelen isimleri ve toplumun farklı kesimlerinden katılımcılarla video konferans yoluyla bir araya geldi.

“Kanada’da İslamofobiye yer yok”

Başbakan Trudeau, zirvede yaptığı konuşmada, “Çok net olmak lazım, Kanada'da İslamofobiye yer yok. Fakat bu nefret bir günde ortadan kaldırılabilecek bir olay değil." sözlerine yer verdi.

“Aşırı sağ nefret gruplarını yasaklıyoruz”

İslamofobi Ulusal Zirvesi'nde, Müslüman toplum liderleri ve örgütleriyle görüşmeler yaparak daha çok ilerleme kaydettiklerini dile getiren Justin Trudeau, şunları söyledi:

“Müslüman Kanadalıları korumak üzere harekete geçmeyi sürdürebileceğimiz somut yollar belirledik ve bu nefreti, nerede ve ne zaman ortaya çıkarsa çıksın ortadan kaldırma sözümüzü tekrar teyit ettik. Hükümet olarak toplum merkezlerini ve camileri korumak üzere yatırımlar yapıyoruz. Çevrim içi radikalizmi ve fanatizmi yıkıyor ve bununla birlikte aşırı sağ nefret gruplarını yasaklıyoruz. Ülke genelinde Müslüman Kanadalılarla beraber herkesin hoş görüldüğü, saygı duyulduğu ve güvende hissettiği bir Kanada inşa etmeyi sürdüreceğiz”

"Kurumlar, insanları desteklemeli”

Müslüman sivil toplum kuruluşlarını denetimleri ile yoğun baskı altına alan Kanada Gizli Servisi ile Kanada Gelir İdaresi’ne çağrıda bulunan Trudeau, “Kanada Gelir Dairesi'nden güvenlik kurumlarına kadar tüm devlet kurumları insanlara destek olmalı, insanları hedef almamalı.” açıklamasını yaptı.

“Herkes özgürce ve güven içinde hareket edebilmeli”

Başta Müslümanlar olmak üzere her inanç ve gruptan insanın, halka açık yerlerde, sokaklarda, alışveriş merkezlerinde özgürce ve güven içinde hareket etmesi gerektiğini belirten Trudeau, bu kapsamda gerekli adımları atmayı sürdüreceklerine dikkat çekerek Kanadalıların görmek istedikleri ülke için mücadeleye devam etmeleri gerektiğine vurgu yaptı. 

Öte yandan İslamofobi Ulusal Zirvesi'nin toplanmasına yönelik fikri ilk açıklayan ve gerçekleşmesi için çalışmalar yürüten Kanada Müslümanları Ulusal Konseyi'nin, önümüzdeki günlerde zirveye yönelik kapsamlı bir değerlendirme yapacağı tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)