Kaliforniya yanıyor: Dünyanın en büyük ağaçları tehdit altında

ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Sierra Nevada'da başlayan orman yangınları pek çok problemi beraberinde getirdi. İtfaiye ekipleri bölgedeki bazı büyük ağaçları alüminyum battaniyelerle sardı. 

DÜNYA 17.09.2021, 08:48 18.09.2021, 09:52
Kaliforniya yanıyor: Dünyanın en büyük ağaçları tehdit altında

ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Sierra Nevada’da birçok yerde başlayan orman yagınlarının çevreye saçtığı tehlikelerin hasarı ağır oldu.

Dev ağaçlar alüminyum ile sarıldı

İtfaiye ekiplerine yapılan açıklamada, 9 Eylül'de bölgede yıldırım düşmesi neticesinde başlayan iki orman yangınının, Kaliforniya Sekoya Ulusal Parkı'ndaki Giant Forest isimli dünyaca ünlü dev sekoya ormanına ulaşmasının beklendiği aktarıldı.

Bunun üzerine dev ağaçların bazılarını aleve dayanıklı olan alüminyum battaniyelerle sarıldığı ifade edilirken, sarılan özel ağaçlar arasında 84 metre yüksekliği ve 31 metreden fazla çevre uzunluğuna sahip olan, dünyanın en büyük tek köklü ağacı olan General Sherman isimli sekoya ağacının da bulunduğu dile getirildi.

29 kilometrekare alana ulaşan Paradise ve 6,5 kilometrekareye kadar yayılan Colony yangınlarıyla mücadele amacıyla görevlendirilen itfaiye ekibi, alevlerin ilerleyişini kontrollü yangınlarla durdurmak üzere çalışmalarını sürdürüyor.

İklim değişikliğinin de etkisi var

Uzmanlar, Sierra Nevada dağlarının batı eteklerindeki dev sekoya ağaçlarının, normal koşullarda yangınlardan zarar görmediğini belirtiyor. Orman yangınlarının, kozalaklardan tohumların çıkmasına neden olduğu ve genç sekoya ağaçlarının yetişmesine imkan veren boş alanlar yarattığı aktarılıyor.

Fakat iklim değişikliğinin sebep olduğu olağanüstü yangınlardan ağaçların korunamadığı ifade ediliyor.

Bölgede dünyanın en büyük ağaçları var

Geçen sene eyalette yaşanan Castle yangınında, 7 bin 500-10 bin 600 arası sekoya ağacının yanmış olduğu belirtiliyor.

2000'i aşkın ağacın bulunduğu sekoya ormanı Giant Forest, dünyanın en büyük 10 ağacından 5'ine ev sahipliği yapıyor.

Yorumlar (0)