Kaliforniya'da yeni su kuralları: Haftada iki kez yapın!

ABD'nin en kurak bölgelerinden olan Kaliforniya eyaletinde su rezervleri riskli seviyeye indi. Yeni kurallara göre Los Angeles kentinde haftanın sadece iki gününde bahçe sulaması yapılabilecek. Belediyeden yapılan uyarılarda, "Diş fırçalarken muslukları kapatın, duş süresini 4 dakikaya indirin." denildi.

DÜNYA 11.05.2022, 19:22 12.05.2022, 01:41 Hakan Öksüz
Kaliforniya'da yeni su kuralları: Haftada iki kez yapın!

Küresel ısınma nedeniyle 2022-2026 yılları arasında "en sıcak sene" rekorunun kırılacağını tahmin eden araştırmacılar, bu durumun iklimlerin dengesinde ciddi değişiklikler yaratacağını düşünüyor. 

Pakistan ve Hindistan'da kavurucu sıcaklar hüküm sürüyor

Son haftalarda Pakistan ve Hindistan'da hava sıcaklıklarının 45 dereceyi aşmasını örnek gösteren bilim insanları, "Özellikle Kuzey Kutup bölgesinde ısınma artacak. Okyanuslar daha asidik olacak ve su seviyesi yükselecek." şeklinde görüş bildiriyorlar.

Küresel ölçekte artan sıcaklıklar, ABD'nin en kurak bölgelerinden olan Kalifornia eyaletinde de etkisini gösterdi. Büyük Okyanus'a kıyısı olmasına rağmen kurak bir iklimi bulunan Kaliforniya, son zamanlarda su sıkıntısı yaşayan bölgelerden biri oldu.

"Günlük su kullanımı, 26 litre azaltılacak"

Eyaletin en büyük kenti olan Los Angeles'ta Belediye Başkanı Eric Garcetti, su rezervlerinin korunmasına ilişkin açıklamada bulundu. Eric Garcetti, "Acil su koruma planı devreye alınacak. Bundan sonra dış mekanların haftada 3 yerine 2 kez sulanması gerekiyor. Su rezervlerini korumamız lazım. Günlük su kullanımı, hane başına en az 26 litre azaltılacak." dedi.

"Diş fırçalarken musluğu kapatın"

Bölgenin su rezervlerinin daha dikkatli kullanılması gerektiğini kaydeden Garcetti, "Mesela günlük duş süresini 4 dakikaya düşürmek bunlardan biri. Ya da dış fırçalarken musluğun kapatılması önemli. Bunun gibi uygulamaları küçümsemeyin. Milyonlarca ailenin bu kuralları uygulamasıyla ciddi şekilde tasarruf edebiliriz." ifadelerini kullandı.

Bahçe sulama saatleri: 09.00'dan 16.00'ya kadar!

Yeni kurallara göre Los Angeles'ta haftanın sadece iki günü saat 09.00'dan 16.00'ya kadar bahçe sulamsı yapılabilecek. Denetimlerin artırılacağı ve kurallara uymayan vatandaşların cezalandırılacağı kaydedildi. 

Yorumlar (0)