Kahveseverlere kötü haber

Yeni bir araştırma, dünyanın avokado, kaju ve kahve yetiştirmeye uygun bölgelerinde iklim değişikliği sebebiyle önemli oranda değişiklikler gözleneceğini ortaya koydu. Kolombiya, Vietnam, Endonezya ve Brezilya'da kahvenin yetiştirildiği önemli bölgelerin 2050 yılına değin yaklaşık olarak yüzde 50 azalacağı belirtildi.

DÜNYA 27.01.2022, 19:37 28.01.2022, 13:43
Kahveseverlere kötü haber

İngiltere medyasında yer alan habere göre, araştırmacılar, değişen yağış miktarlarının ve artan sıcaklıkların önümüzdeki 30 sene boyunca avokado, kaju ve kahve yetiştiriciliğini ne şekilde etkileyeceğini detaylı bir şekilde inceledi.

Çalışmada, Kolombiya, Vietnam, Endonezya ve Brezilya'da kahvenin yetiştirildiği önemli bölgelerin 2050 yılına değin yaklaşık olarak yüzde 50 azalacağı belirtildi.

En kötü senaryo da düşünüldü

En düşük sıcaklık senaryosu dikkate alındığında ise Brezilya'nın kahve için en verimli bölgelerinde yüzde 76 oranında bir azalma olacağı vurgulanan çalışmada, Kolombiya'da ise bahse konu oranın yüzde 63'e ulaşabileceği kaydedildi. Diğer yandan, söz konusu çalışmada Çin, Yeni Zelanda, Arjantin ve Güney Afrika'da bazı bölgelerin kahve yetiştirmek için çok daha uygun bir hale geleceği ifade edildi.

Bahse konu çalışmada, iklim değişikliği sebebiyle kaju yetiştiriciliği yapmak için uygun olan alanların yüzde 17 oranında artış gösterebileceği belirtildi.

Dünyanın en büyük avokado üreticisi olarak da bilinen Meksika'da uygun bölgelerin yüzde 80 oranında artacağı öngörülen çalışmada, bir diğer önemli yetiştirici ülke olan Peru'da ise yine aynı iklim modeli kapsamında uygun alanların yaklaşık olarak yüzde 50'sinin kaybedilebileceği bildirildi. 

Yorumlar (0)