Kadınların STK’larda çalışması yasaklanmıştı: ABD’den Taliban’a tepki!

ABD, Taliban'ın Afganistan'da yer alan yabancı veya yerli sivil toplum kuruluşlarının (STK) kadın çalışan bulundurmasını ikinci bir emire kadar askıya almasına karşı tepki gösterdi.

DÜNYA 25.12.2022, 14:55
Kadınların STK’larda çalışması yasaklanmıştı: ABD’den Taliban’a tepki!

Taliban yönetimi, kadınlara alınan kararla gündeme gelmeye devam ediyor. Sivil toplum kuruluşlarında kadınların çalışmasını engel getiren karara karşı tepki gösteren ABD, söz konusu yasağın birçok açıdan olumsuz etki meydana getireceğini dile getirdi.

“Yaşamını sürdürmek için ihtiyaçları var”

Taliban’ın aldığı kararı değerlendiren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Kadınlar, dünya üzerindeki insani yardım çalışmalarının merkezinde bulunuyor. Alınan bu yasak kararı, Afgan vatandaşlar adına yıkıcı hale gelebilir." şeklinde konuştu.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’de alınan yasak kararı ile ilgili, "BM ve ulusal ya da uluslararası sivil toplum kuruluşlarının da içerisinde bulunduğu ortakları, yaşamını sürdürebilmek adına insani desteğe ihtiyacı olan 28 milyondan çok Afgan'a yardım sağlıyor." dedi.

Ne olmuştu?

24 Aralık günü Taliban, STK'larda kadın çalışan bulundurulmasını ikinci bir karara kadar durdurmuştu. Taliban geçici yönetiminin Ekonomi Bakanlığı Sözcüsü Abdurrahman Habib, alınan kararın ülke genelindeki bütün STK’lara yollandığını ve yasağa uyuması gerektiğini ifade etmişti.

Kadın çalışanlarını işten çıkarmayan STK'lerin ise lisanslarının iptal edileceği belirtilmişti. 20 Aralık günü Taliban Geçici Hükümetinin Yüksek Öğretim Bakanlığı, Afganistan'da bulunan bütün özel ve kamu üniversitelerine yolladığı talimatla kadın öğrencilerin eğitimlerine verilecek yeni bir karara kadar ara verildiğini ifade etmişti. Geçtiğimiz sene 15 Ağustos günü Afganistan idaresine gelen Taliban sonrası, özel ve kamu sektöründe görev yapan çok sayıda kadın işinden olmuştu.

Yorumlar (0)