Kabil’de yaşayan Türk kadın: Afganistan’dan umudum var, dönüş düşünmüyorum

Afganistan Kabil’de yaşamını sürdüren Fatma adındaki bir Türk kadın girişimci, ülkenin geleceğinden umutlu olduğunu söyleyerek Türkiye’ye dönüş yapmak istemediğini söyledi. Fatma, “Hükümet değişikliği sebebiyle bir hafta dükkanı kapattık. İşlerimiz de doğal olarak yarı yarıya düştü. Ancak iyi olacağından eminim.” dedi.

DÜNYA 14.09.2021, 14:08
Kabil’de yaşayan Türk kadın: Afganistan’dan umudum var, dönüş düşünmüyorum

Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele alma sürecinde binlerce Afgan ülkeyi terk etmek için çaba harcarken 52 yaşında olan Fatma adındaki bir Türk girişimci 9 senedir yaşamış olduğu Afganistan’daki hayatını anlattı.

Ülkeden ayrılmak için Kabil’deki büyükelçiliklerin vize işlemleri için operasyona başlamasını Afganlar beklerken Fatma ise, “ülkede güvende olduğunu, ayrılmak istemediğini ve bir düzen kurduğunu” söyledi.

İşsiz kalınca kuaförlüğe yöneldi

Fatma ilk 2 sene Mezar-ı Şerif’te yaşamını sürdürüyordu. Son 7 senedir de Kabil’de kuaförlük yaparak hayatını sürdürüyor.

Çalışmış olduğu şirkette kısa sürede işlerin bozulması sonrası iş aramaya başladığını söyleyen Fatma, açtığı kuaför dükkanıyla geçimini sağlamaya başladığını ifade etti.

İlk başlarda yakınlarından “Savaşın içinde ne yapıyorsun?” şeklinde yakınlarından sitem duyduğunu kaydeden Fatma, ülkeyi zamanla sevdiğini ve artık Kabil’de evindeymiş gibi hissettiğini kaydetti.

Kabil’in büyükşehir olmasından dolayı işlerini genişletmek maksadıyla buraya taşındığını ifade eden Fatma, Afganistan halkını çok sevdiğini söyledi.

Fatma, Afganistan’da mutlu olduğunu söyleyerek ülkeye geliş sürecine ilişkin şunları paylaştı:

“Afganistan’ı hiç tanıyıp bilmezdim. Burada birileriyle tanıştım. Kalabilirim dedim. İlk olarak şirkette çalıştım. Orada işlerim kötüye gitti. Daha sonra kuaför dükkanı açtım.”

Kabil’de yalnız başına yaşıyor

Uzun bir zaman önce eşini yüksek tansiyondan dolayı yitiren Fatma’nın 30-35 yaşlarında olan iki çocuğu da Türkiye’de yaşamını sürdürüyor.

Fatma ise Kabil’de Kolala Poşta semtinde geniş bahçeli evinde Pamuk ve Kral isminde iki köpeğiyle beraber yaşıyor.

Fatma, kuaför dükkanına her gün gittiğini ve 11 çalışanıyla iyi ilişkiler kurup işini yaptığını söylüyor.

“Türklere oldukça düşkünler”

Müşterileriyle, komşularıyla ve arkadaşlarıyla samimi ilişkilerinin olduğunu söyleyen Fatma, “Türklere Afganlar çok düşkün. Arkadaşlarım ve dükkanda çalışanlarım var. Diyaloğumuz hepsiyle çok güzel.” şeklinde konuştu.

Afganistan’da bulunduğu sürede herhangi bir güvenlik sorunu yaşamadığını ifade eden Fatma, bombalı saldırıların ve çatışmaların en fazla olduğu dönemde dahi ülkeden ayrılmak gibi bir düşüncesinin olmadığını sözlerine ekledi.

Dönmeyi düşünüp düşünmediğine ilişkin sorularla karşı karşıya kaldığını söyleyen Fatma, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dönmek gibi bir şey düşünmüyorum. Rahatım burada. Kendi evim gibi hissediyorum. Bir Türk olduğum için bana çok yardımcı oluyorlar. Halkını seviyorum. Çevremde çok fazla Türkçe bilen insan var. Bu yüzden rahatça burada dolaşabiliyorum.”

Taliban’dan dolayı dükkanını bir hafta kapatmak durumunda kaldı

Koronavirüsten dolayı 5-6 aydır kuaför dükkanını açamadığını söyleyen Fatma, Taliban’ın Kabil’i kontrol etme dönemindeki belirsizlikten dolayı yaklaşık olarak bir hafta süresince dükkanını açamadığını söyledi.

Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele alma süreciniyse Fatma, “İşlerimiz orta derecede güzel bir şekilde gidiyordu. Hükümet değişikliği sebebiyle bir hafta dükkanı kapatmak durumunda kaldık. İşlerimiz yarı yarıya düştü. Ben iyi olacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Ülkedeki yaşamında dini baskıyı genel olarak hissetmediğini söyleyen Fatma, Taliban’dan dolayı, kuaför dükkanının camlarında yer alan kadın resimlerini boyadıklarını söyledi.

Afganistan’dan memnun olmasına karşın ülke özlemi çektiğini söyleyen Fatma, senede bir defa vatanını ziyaret ettiğini kaydetti.

Çevresinde Türkçe bilen kişilerin çokluğundan dolayı insanların iletişim problemi yaşamadığını ifade eden Fatma, Farsça’yı ise öğrenemediğini söyleyerek sözlerini bitirdi.

Yorumlar (0)