Kabil'deki bombalı saldırılarda ağır bilanço: Ölü sayısı 100'ü geçti

Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın bulunduğu bölgede patlamalar meydana geldi. Patlamalarda en az 110 kişinin hayatını kaybettiği açıklanırken, 150 kişinin de yaralandığı bildirildi. MSB ise Türk birliğinde herhangi bir zayiat olmadığını duyurdu.

DÜNYA 27.08.2021, 13:26 27.08.2021, 13:26
Kabil'deki bombalı saldırılarda ağır bilanço: Ölü sayısı 100'ü geçti

Terör saldırılarının akabinde Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na yakın bölgelerden 4 patlama duyuldu. Bunlardan en şiddetli patlama ise 6'ncısında hissedildi.



En az 110 kişi öldü

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, bombalı terör saldırıları haricindeki patlamalar için 'ABD kuvvetlerinin havaalanı içinde kendi ekipmanlarını imha ettiğini' belirtti. Mücahid, saldırıları güçlü bir şekilde kınadıklarını ve olayın ABD kuvvetleri tarafından güvenliğin sağlandığı bölgede meydana geldiğini bildirdi.

Saldırılarda en az 110 kişinin hayatını kaybettiği açıklanırken, en az 150 kişinin ise yaralandığı açıklandı.

DEAŞ üstlendi

Bombalı saldırıları terör örgütü DEAŞ üstlendi.

MSB'den açıklama

Milli Savunma Bakanlığı'nın resmi sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirilen paylaşımda, "Birliğimizde herhangi bir zayiat, hasar yoktur." bilgisi aktarıldı.

Taliban üyesi 28 kişi öldü

Taliban yetkililerinden gelen açıklamada, patlamalar sonucunda 28 Taliban üyesinin de hayatını kaybettiği açıklanırken, "Amerikalılardan daha çok insan kaybettik." sözleri kullanıldı.

Öte yandan adı belirtilmeyen Taliban yöneticisi, tahliye işlemlerini bitirmek ve geri çekilmek üzere ABD’nin, 31 Ağustos tarihini uzatmasına gerek olmadığını ifade etti.



13 ABD askeri öldü, 15 asker yaralandı

CENTCOM (ABD Merkez Kuvvetler) Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie, Kabil'deki terör saldırılarının ardından Pentagon'da (ABD Savunma Bakanlığı) video konferans yöntemiyle basın toplantısı gerçekleştirdi.

Kenzie, "An itibarıyla, saldırıda 13 ABD askerinin hayatını kaybettiğini, 15 askerin ise yaralandığını biliyoruz." dedi.

McKenzie, "DEAŞ mensubu teröristler, bombalı saldırının ardından askerlere ve sivillere silahlarla ateş açtı." sözlerini sarf etti.

Saldırıların kayıplarına dair kapsamlı incelemenin sürdüğünü belirten ABD'li komutan, saldırılara karşın Kabil'deki tahliye faaliyetlerine devam edeceklerinin altını çizdi.



BMGK'nın 5 daimi üyesine çağrı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Afganistan'daki durumu görüşmek üzere, 30 Ağustos Pazartesi BMGK'nın (BM Güvenlik Konseyi) 5 daimi üyesi ABD, Fransa, İngiltere, Rusya ve Çin'in temsilcileri ile bir araya gelecek.

BM'den açıklama

BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı açıklamada, Guterres'in havaalanına yönelik terör saldırısını derin endişeyle takip ettiğini dile getirdi.

Guterres'in Kabil'de sivillerin ölümüne sebep olan saldırıyı kınadığını kaydeden Dujarric, saldırının Afganistan'daki istikrarsızlığı bir defa daha gözler önüne serdiğini belirtti.



NATO'dan açıklama

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği açıklamada, Kabil Havaaalanı'nın dışındaki korkunç terör saldırısını şiddetle kınayarak, "Önceliğimiz mümkün olan en kısa zamanda çok sayıda insanı güvenli bir yere ulaştırmak." diye konuştu.

AB'den açıklama

AB (Avrupa Birliği) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği açıklamada, "Kabil Havalimanı'nda güvenlik hasreti çeken insanlara yönelik korkakça saldırıları şiddetli bir şekilde kınıyoruz. Avrupa Birliği, Afganlarla dayanışma içindedir. Uluslararası ortaklarla beraber terörle mücadeleyi sürdüreceğiz." dedi.























Yorumlar (0)