Kabe'ye dokunma yasağı: Salgın tedbirleri gerekçe gösterildi

Yeni düzenlemeler kapsamında Kabe'nin önüne bariyer konulması sebebiyle Müslümanların mültezeme, Kabe'nin duvarlarına ve cennet taşı Hacer'ül Esved'e dokunmaları yasaklandı. 

DÜNYA 18.06.2022, 09:25
Kabe'ye dokunma yasağı: Salgın tedbirleri gerekçe gösterildi

Kabe’nin çevresinde Osmanlı döneminden kalma, Beytullah'a saygı niyetiyle yapılan tarihi revakların sökülmesi ile birlikte başlayan tartışmalara, salgın sebebiyle Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı’nın yeni düzenlemeleri de dahil oldu.

Kabe'ye dokunmak yasaklandı

Kabe kapısı ile Hacerü’l esved taşı arasındaki kısım (Kabe duvarı) olarak adlandırılan ‘mültezem’e, Kabe’nin duvarlarına ve cennet taşı Hacer’ül Esved’e yüz süren, hürmet gösteren hacılar, bariyer konulması sebebiyle artık Kabe’nin etrafına hiçbir biçimde dokunamayacak.

"Salgın önlemi" gerekçesiyle bariyerler kondu

Daha önce Hacer’ül Esved’i ziyaret edenler, Beytullah’a yüzlerini sürerek dua ediyordu. Kabe’nin içi gibi görülen Hicr-i İsmail’de namaz kılıp huzura eren hacı adayları, bu güzellikleri artık yaşayamıyorlar.

Salgın tedbirleri gerekçe gösterilerek, Kabe çevresine konulan bariyerler sebebiyle hiçbir yere dokunmak mümkün değil.

Hacı adayları tepkili

Bu kararın, tavafın ruhuna aykırı olduğunu öne süren hacı adayları, Harem-i Şerif’de gerçekleştirilecek tüm düzenlemelerin, Müslümanların dini liderlerine danışılarak yapılmasını talep etti. Yeni kurallar kapsamında hiçbir Müslüman devlete bilgi verilmezken, bariyer uygulaması ciddi tepki çekti.

Yorumlar (0)