Juan Guaido, parlamanetoda yemin etti!

Venezuela'da kendini geçici devlet başkanı ilan eden ve parlamento dışında yapılan "paralel oylama" ile çoğunluğu muhaliflerin elindeki AN (Ulusal Meclis) Başkanlığına yeniden getirilen Juan Guaido, parlamentoda yemin etti.

DÜNYA 08.01.2020, 07:48
Juan Guaido, parlamanetoda yemin etti!

Venezuela'da 5 Ocak'ta bir grup milletvekiliyle AN'de (Ulusal Meclis) düzenlenen tartışmalı seçimlerde Luis Parra'nın başkan seçildiğininin duyurulması ve ardından başka bir grup milletvekili tarafından Venezuela'nın başkenti Caracas'taki "El Nacional gazetesinde" gerçekleştirilen "paralel oylama" ile Juan Guaido'nun da başkan seçildiğinin ilanıyla başlayan yeni siyasi kriz büyüyerek devam ediyor.

Caracas kentinin tarihî merkezindeki Ulusal Meclis (AN) etrafında kordon oluşturan Bolivarcı Ulusal Muhafız Gücünün (GNB) izin vermesinin ardından parlamento binasına, beraberindeki milletvekilleriyle birlikte giren Juan Guaido burada yemin ederek görevine başladığını ilan etti.

Juan Guaido'nun listesinden Ulusal Meclis (AN) yönetim kuruluna seçildikleri duyurulan "Ulusal Meclis Birinci Başkan Yardımcısı" Juan Pablo Guanipa, "Ulusal Meclis İkinci Başkan Yardımcısı" Carlos Berlizbeitia, "Ulusal Meclis Sekreteri" Angelo Palmeri de yemin etti.

Bu arada Juan Guaido'nun kazandığı paralel seçimlerde, lehte oy kullanan 100 ismin bulunduğu liste de Ulusal Meclis (AN) tarafından basınla paylaşıldı.

Luis Parra'nın 81 oyla kazandığı duyurulan seçime ilişkin ise halen herhangi bir detay paylaşmadı.

Tartışmalı seçim

Venezuela'da Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başta olmak üzere birçok Latin Amerika ve Batı ülkesinin meşru anayasal kurum olarak tanıdığı AN'de (Ulusal Meclis), Bolivarcı Ulusal Muhafız Gücünün (GNB) geniş güvenlik önlemleri altında 5 Ocak'ta başkanlık seçimleri düzenlenmesi için toplanılmış, muhalifler dahil birçok milletvekilinin girdiği binaya, Juan Guaido ve bazı milletvekillerinin alınmadığı ileri sürülmüştü.

İktidarın Juan Guaido'yu "şov yapmakla", Juan Guaido'nun ise iktidarı "darbecilik ve meclisi militarize etmekle" suçladığı karışıklıklar sürerken, muhaliflerin yolsuzlukla itham ettiği muhalif milletvekili Luis Parra'nın Ulusal Meclis'te (AN) gerçekleştirilen seçimde 81 oyla başkan seçildiği ilan edilmiş ve yemin töreni tertiplenmişti.

Luis Parra'nın başkanlığa seçildiği oylamanın meşru olmadığını ve oturum için yeter sayının bulunmadığını iddia eden muhalefet ise Caracas'taki muhalif "El Nacional gazetesi merkezinde" toplanmış ve "paralel oylama" yapmıştı. Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere Latin Amerika ve Batı'dan birçok ülkenin yine destek verdiği seçimde 100 oy alan Juan Guaido, muhalifler tarafından yeniden Ulusal Meclis (AN) Başkanı ilan edilmişti. 

Yorumlar (0)