Josep Borrell'den 'Türkiye'ye yaptırım' açıklaması

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ülkemiz ile ilişkilerle ilgili olarak, "Bana Türkiye'ye yaptırım konusundan bahsetmeyin. Biz, Türkiye'ye elimizi uzatma, Boğaz'a bir köprü kurma yönünde karar aldık." dedi.

DÜNYA 30.03.2021, 21:53 31.03.2021, 14:21
Josep Borrell'den 'Türkiye'ye yaptırım' açıklaması

Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile Konsey Başkanı Charles Michel'in 6 Nisan tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştireceği görüşme öncesi, Josep Borrell'den ülkemiz ile ilgili oldukça önemli açıklamalar geldi.

Borrell, basın mensuplarının sorularını cevapladı. 

"Türkiye ile iyi ilişkilere sahip olmak istiyoruz"

Ülkemiz ile yapıcı ilişkiler hususunda iki tarafın da iyi niyet sergilediğini dile getiren Borrell, "Avrupa Birliği yöneticileri 6 Nisan tarihinde Türkiye'yi ziyaret edecek. Türkiye'ye olası bir yaptırım hususu gündeme gelir mi?" sorusunu yanıtladı.

Borrell, söz konusu soruya, ülkemize yaptırım uygulanmasını bekleyen AB üyesi devletleri bir hayli üzecek bir yanıt vererek, "Türkiye ile mümkün olan en iyi ilişkiye sahip olmayı diliyoruz. Bana Türkiye'ye yaptırım konusundan bahsetmeyin. Biz, Türkiye'ye elimizi uzatma, Boğaz'a bir köprü kurma yönünde karar aldık. Eğer bu pozitif yaklaşım işe yaramaz ise, o zaman ne yapacağımızı hep birlikte göreceğiz. Fakat şimdilik iki tarafta da pozitif bir ortaklık inşa etme arzusu söz konusu. İki tarafın da birbirine ihtiyaç duyduğunu söyleyebiliriz." sözlerini sarf etti. 

"Türkiye'ye yardım etmek durumundayız"

Medya mensuplarının, "Göçmen anlaşması ile Avrupa kendisini bağlamadı mı?" sorusuna ise Borrell, şu şekilde cevap verdi:

"Bu sorunuza yine bir soru ile cevap verebilir miyim? Acaba Avrupa ülkeleri, bahse konu 4 milyon sığınmacıyı kendi topraklarına almak için hazır mı? Eğer hazırlarsa, buyursunlar. Tabii ki de hazır değiller. Eğer hazır durumda değillerse, göçmenleri Doğu Akdeniz'de tehlikeye atmamalıyız. Eğer Türkiye'de kalmaya devam ediyorlarsa, Türkiye'ye bu yükün ekonomik ve sosyal boyutunu kaldırabilmesi için yardım etmek gerekiyor. Bahse konu yardımların tamamına yakını direkt olarak göçmenlerin temel yaşam ihtiyaçlarına gidiyor. Bu neden sorun yaratıyor, bunu anlamakta güçlük çekiyorum."

Yorumlar (0)