Johnson'un ilk hedefi Brexit sürecini bitirmek!

Birleşik Krallık Başbakanı Johnson, parlamento açılışında 109 yeni vekilini karşılayacak ve ülkesinin Avrupa Birliği'nden çıkış süreci için gereken adımları hızla atacak.

DÜNYA 16.12.2019, 16:34
Johnson'un ilk hedefi Brexit sürecini bitirmek!

12 Aralık'ta düzenlenen seçimlerde 365 milletvekiliyle parlamentoda çoğunluğu elde eden Birleşik Krallık Başbakanı ve Muhafazakar Parti lideri Boris Johnson, yeni vekilleriyle birlikte görevine başlamaya hazırlanıyor. Johnson'un gündeminde ülkesinin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış süreci olan Brexit'i sonlandırma, ulusal sağlık sistemini canlandırma ve eğitim ve polise yatırımları artırma var.

"Halkın hükümeti" herkes için çalışacak

Başbakanlık konutu çalışanlarından Reuters'e konuşan bir kaynak, Başbakan Johnson'un seçimi kazanmasında İşçi Partisi'nin geleneksel seçmenlerinden büyük bir oy kayması yaşandığını bildiğini, bunun için "halkın hükümeti" anlayışıyla yola çıkarak seçmenlerinin güvenini kazanmak için hızla Brexit'i gerçekleştireceğini ifade etti.

Başbakanlık konutu kaynağı, Başbakan Johnson'un çok büyük bir sorumluluk üstlendiğinin farkında olduğunu, bu yüzden halkın güvenini boşa çıkarmayacak adımlar atmaya çalışacağını söyledi.

Yeni başkan seçimi süreci geciktirebilir

Hükümet, Çekilme Anlaşması yasa teklifini Cuma günü yeniden parlamentoya getirmeyi planlıyor, ancak seçimle birlikte Avam Kamarası'nın başkanının da görevi sonlandığı için önce bir Avam Kamarası Başkanı seçilmek zorunda. Başkan seçimine rağmen parlamentoda sahip olduğu çoğunluk sayesinde Boris Johnson'un belirlediği zaman çizelgesine bağlı kalınacağı ve Brexit'in 31 Ocak 2020'den önce gerçekleşmesi planlanıyor.

Kraliçe'nin konuşmasıyla planlar belli olacak

Sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre Başbakan Johnson'un bir diğer önceliği ise 2020 sonuna kadar AB ile bir ticaret anlaşması imzalamak. Başbakan sözcüsü, AB'den çekilme sürecinin Noel Bayramı'ndan önce başlatılmasını planladıklarını belirtti. Kraliçe II. Elizabeth'in Perşembe günü parlamentoda yapacağı konuşmada hükümet programının detaylandırılması beklenen Johnson, Brexit sürecinin yanı sıra ülkenin çok popüler olan ama son zamanlarda aksamalarıyla dikkat çeken ulusal sağlık sistemine de yatırım yapacak.

Johnson'u nasıl bir süreç bekliyor?

Başbakan Boris Johnson, 3 yıllık süreci boyunca Birleşik Krallık'a bağlı bulunan ülkeleri birbirine düşüren ve ülkelerin de kendi içlerinde büyük kutuplaşmalar yaratan Brexit sürecini bir an önce sonlandırarak ülkeyi bir araya getirmeye çalışacak. 31 Ocak'tan önce AB'den ayrılmayı planlayan Johnson, öncelikle kabinesindeki 3 boş bakan pozisyonunu dolduracak; AB'den çıkışın ardından ise geniş bir kabine değişikliği yaparak vaatlerini hayata geçirmeye çalışacak.

İşçi Partisi'nde değişim rüzgarları esiyor


İşçi Partisi lideri Corbyn istifa edeceğini açıklamıştı

12 Aralık'ta düzenlenen seçimde 1935'ten beri en büyük yenilgisini yaşayan İşçi Partisi ise yaşadığı büyük seçmen kaybından sonra kaybettiği seçmenleri geri kazanmaya çalışacak ve parti lideri Jeremy Corbyn'in görevi bırakmasının ardından yeni liderini seçecek. Boris Johnson ise 12 Aralık'ta Muhafazakar Parti'ye oy veren İşçi Partili kitleleri kendi partisi yanında tutmaya çalışacak.

Yorumlar (0)