Johnson "U dönüşü" yaptı

Daha önce yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle olağanüstü önlemler alınmayacağını söyleyen İngiltere Başbakanı Boris Johnson, salgın sebebiyle ölenlerin sayısının ikiye katlanarak 21'e yükselmesi ve vaka sayısının 824'ten 1140'a çıkmasıyla geri adım atarak önlemlerin artırılacağını söyledi.

DÜNYA 15.03.2020, 12:25
Johnson "U dönüşü" yaptı

İngiltere’de yeni tip koronavirüs (Covid-19) teşhisi konulan 10 hasta daha hayatını kaybetti. Bu gelişmeyle ülkede Covid-19’a bağlı ölümler yaklaşık iki kat artarak 21’e ulaştı.

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi’nin açıkladığı verilere göre, hayatını kaybeden tüm hastalar 60 yaşın üzerinde ve başka sağlık sorunları da bulunan kişilerdi. 

Yapılan açıklamada 820 olan vaka sayısının da 320 kişi daha artarak bin 140'a yükseldiği kaydedildi.

İngiltere'de saatler içerisinde vaka sayısının ikiye katlanarak 21 olmasının ardından Başbakan Boris Johnson geri adım atarak mücadeleyi artıracak adımlar attı.

Johnson, önümüzdeki 20 gün içinde, belli bir yaşın üstündeki vatandaşların hasta olmasalar dahi karantina altına alınmalarının şart olduğunu söyledi. 

Hükümet, 70 yaşın üzerindeki vatandaşlar için evde kalma talimatında bulundu. Bu talimat, geniş çaplı planın küçük bir parçası.

Virüsle mücadele planı

13 Mart’ta Başbakan Boris Johnson başkanlığında toplanan hükümetin acil durum komitesi (COBRA), 4 aşamalı mücadele planında ikinci aşamaya geçileceğini söylemişti.

İngiltere’nin 4 aşamalı virüsle mücadele planı şöyle: Kontrol altında tutma, Yayılmasını geciktirme, Virüsle ilgili araştırma, Etkiyi azaltma.

"Farkında değiller"

İkinci aşamaya geçilmesiyle; hükümet gerekli görmesi durumunda okulları kapatabilecek, spor etkinlikleri ve geniş katılımlı toplantıları iptal edebilecek ve halkın evden çalışmasını sağlayacak.

Başbakan Boris Johnson, en tehlikeli döneme daha haftalar olduğunu söylemiş, hükümetin geniş katılımlı etkinlikleri iptal etmemesi ve okulları kapatmaması tepki almıştı.

Eski Sağlık Bakanı Jeremy Hunt hükümetin kararına ilişkin, "Bence bu şaşırtıcı ve İtalya'daki duruma gelmeye sadece 4 hafta varken hiçbir şey yapmıyor olmamız endişe verici" şeklinde konuştu.

Normalde bu 4 hafta içinde virüsün yayılmasının yavaşlatılması için gerekli ne varsa yapılması gerektiğini kaydeden Hunt, "bakımevlerine halen ziyaretçi kabul ediliyor olunmasını da şaşırtıcı bulduğunu" kaydetti.

"Bilimi esas alıyoruz"

13 Mart'ta İngiltere'de virüsle mücadelede ikinci aşamaya geçilmesinin ardından okulların tatil edilmemesi kararı tepki çekmişti.

Başbakan Johnson, "yarından itibaren en ufak hastalık belirti gösterenlerin minimum 7 gün kendilerini tecrit etmeli, bir aile üyesi belirti gösterirse diğer bireyler de evden çıkmasın" mesajı verdi.

Johnson, bilimi esas aldıklarını, doğru zamanda doğru adımları atacaklarını kaydederek, şimdilik okulları kapatmayacaklarını ve büyük etkinlikleri iptal etmeyeceklerini ama bunun ileride değerlendirilebileceğini duyurdu.

Dün ölümlerin ikiye katlanması ardından ülke genelinde oluşan panik havası için de yeni alınacak önlemler kapsamında marketlerdeki panik havasını engellemek ve korumak için birlikler görevlendirilmesi bulunuyor.

Yoğun bakımlar dolup taşıyor

İngiltere’nin sadece dört bin tane yoğun bakm yatağı var bunlarda corona virüs vakaları ve diğer hastalarla beraber dolmuş durumda.

İngiliz Ulusal Sağlık Sistemi'nin (NHS) yükünü azaltabilmek ve destek olmak adına özel hastanelerde de hastalar için yoğun bakım yatakları hazırlanacağı duyuruldu.

İşletmelerden, vantilatörler gibi temel tıbbi ekipmanların üretimi için üretim hatlarını elden geçirerek ulusal çıkarlara hizmet etmesi istenecek.

Başkan Boris Johnson, özel hastanelerden onlara iki şekilde yardım etmelerini istiyor. Birincisi NHS yoğunluktan dolayı yetişmediği için Covid-19 dışındaki hastaların operasyonlarını üstlenilmesi, ikincisi ise salgının hızla artmayı sürdürmesi halinde kritik bakım koğuşları kurulması.

İngiltere’deki Covid-19'dan dolayı ilk ölüm 5 Mart’ta açıklanmıştı. Dün açıklanan 10 ölüm, şimdiye kadar bir gün içerisinde açıklanan en yüksek sayı oldu ve herkesin ciddi bir panik havasına girmesine sebep oldu.

İspanya’da tatil yapan İngiliz vatandaşları ve öğrenciler ise ülke yeni tip koronavirüs önlemlerini üst düzeye çıkarmadan önce dönmek istiyorlar.

Yorumlar (0)