Johnson'ın yapmak istediğini onlar mı başardı?

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadelede ilk günlerde seçtikleri "bağışıklık oluşturulması" yöntemi Yemen'de tutmuş olabilir.

DÜNYA 16.04.2020, 08:50
Johnson'ın yapmak istediğini onlar mı başardı?

Boris Johnson yönetiminin İngiltere'de Covid-19 (yeni tip koroavirüs) salgınını önlemede ilk günlerde tercih ettikleri ancak sonradan yayılım hızına bağlı olarak vazgeçtikleri "bağışıklık kazanılması" yönteminin Yemen'de, sağlık sistemi ve mevcut şartlara bağlı olarak tutmuş olabileceği düşünülüyor.

Bağışıklık kazanılması yönteminin İngiltere'de tutmamasının önemli bir sebebi de halkın ağır salgınlarla karşılaşmamış olması. Oysa ki sıtma ve kolera gibi salgınlara binlerce kurban verilen Yemen’de halk hastalıklara karşı daha güçlü durumda.

İnsani dramın yaşandığı ve sağlık sisteminin yok denecek kadar çökmüş noktada olduğu Yemen'de Covid-19 (yeni tip koronavirüs) ile mücadele etmek çok zor. Bu yüzden insani kriz dramatik boyutlara da ulaşabilir ya da tahmin edildiği bağışıklık oluştuysa aksi de olabilir.

İnsani krizin müsebbibi Suudi Arabistan

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin müdahalesiyle dünyanın en büyük insani krizine sahne olan Yemen’de şu ana kadar sadece 1 (bir) koronavirüs vakası saptandı. Sayının 1 olmasının sebebi az sayıda test yapılabiliyor olması da olabilir, bağışıklık kazanılmış olması da.

Sağlık sistemi yok gibi

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Bahreyn gibi Körfez ülkelerinde vaka sayısı her geçen gün artarken Yemen’de gözle görülür bir artışın yaşanmadığına dikkat çeken Dr. Amal Naqi, iç savaş sebebiyle sağlık sistemi de dahil olmak üzere tüm sektörlerin olumsuz etkilendiğini vurguladı. Dr. Amal Naqi, sağlık sisteminin yetersizliğinden dolayı Yemen'de insani dram yaşandığını söyledi.

Havalimanları kullanılamadığı için doğal karantina var

Dr. Amal Naqi şunları söyledi:

“Hastane ve sağlık merkezleri yoğun bombardımana maruz kaldığı için tahrip oldu. Hastanelerin bir kısmı askeri üs olarak kullanılıyor. Dolayısıyla Yemen Covid-19 hastalığını saptayabilecek bir sağlık sistemine sahip değil. 2015 yılından bu tarafa süren savaş yüzünden birçok havaalanının kapalı. Açık olan havalimanları da sınırlı bir şekilde kullanılabiliyor. Dışarıdan Covid-19 taşıyıcısı olacak bir seyahat sirkülasyonu söz konusu değil. Yani Yemen'de zaten doğal bir karantina durumu var. Bu yüzden vaka görülmeme ihtimali yüksek.”

Boris Johnson'ın yapmak istediği mi oldu?

Dr. Amal Naqi, Yemen'de vaka sayısının yükselmemesinin bir sebebinin de salgınlara yönelik bağışıklık olabileceğini ifade etti.

Yemenli doktor Amal Naqi, şu tespitte bulundu:

“Burada insanlar kolera, tifo, sıtma gibi birçok hastalığa maruz kalıyor ve imkanların kısıtlı olmasından dolayı tedavi imkanı bulunamıyor. Halk bu hastalıklarla kendi mücadele etmek zorunda kalıyor. Bedenleri bu hastalıklara karşı antikor üretiyor. Bu da bağışıklık sistemine olumlu anlamda etki sağlıyor. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının Yemen’de rastlanmamasına bu durum sebep olmuş olabilir. Tabii bunlar elimizdeki muhtemel senaryolar. Bununla alakalı kesin bilgiye sahip değiliz."

Savaş salgını körükleyebilir

Yemen’in mevcut durumdan dolayı kırılgan bir hâlde olduğunun altını çizen Dr. Amal Naqi sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Koruyucu sağlık hizmetleri hususunda birçok eksiklik var. Bölge halkı temiz suya ve temel gıda ürünlerine ulaşmakta büyük zorluk çekiyor. Savaş yüzünden Yemen, olması gereken hijyenik ortamdan tamamen yoksun. Yemen’de 2016 yılında büyük bir kolera salgını ortaya çıkmıştı. Bu salgınların halen önüne geçilebilmiş değil. Bitmek bilmeyen savaşın altyapıya verdiği büyük zarar, kanalizasyonları kullanılamaz hale getirirken, temiz suya ulaşımı imkânsız hâle getiriyor. Söz konusu sebepler de salgın hastalıklara ve yayılmasına zemin hazırlıyor.”

Yorumlar (0)