Johnson'ın istifası sonrası yeni adaylar belli oluyor

İngiltere'de Başbakan Boris Johnson'ın Muhafazakar Parti liderliğinden ayrılacağını duyurmasının akabinde başlayan yarışta, eski Sağlık Bakanı Sajid Javid, eski Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Ulaştırma Bakanı Grant Shapps aday olacaklarını duyurdu.

DÜNYA 10.07.2022, 18:20
Johnson'ın istifası sonrası yeni adaylar belli oluyor

Johnson'ın ardından parti liderliği için adaylığını duyuranlar arasında, eski sağlık bakanlarından Javid ve Jeremy Hunt, Galler ve İngiltere Başsavcısı Suella Braverman ve vekil Tom Tugendhat yer aldı.

Öte yandan, Ulaştırma Bakanı Shapps, eski devlet bakanlarından Kemi Badenoch ile eski Maliye Bakanı Sunak da aday olacaklarını açıkladı.

Başbakan Johnson'ın parti liderliğinden ayrılacağını açıklamasından evvel iki gün boyunca devam eden siyasi kriz döneminde istifasını veren bakanlardan Sunak'ın yerine gelen eski Eğitim Bakanı Nadhim Zahavi de parti liderliği için aday olacağını kaydetti.

Önümüzdeki günlerde Dışişleri Bakanı Liz Truss dahil olmak üzere Muhafazakar Parti'den daha çok adayın liderlik yarışında olması öngörülüyor.

Favori isim yarışta yok

Diğer taraftan, anket neticelerine göre parti mensuplarının favorisi olan Savunma Bakanı Ben Wallace, söz konusu yarışta aday olmayacağını belirtti.

Wallace, sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, "Dikkatlice düşündüm. Ailem ve meslektaşlarımla istişare ettim. Bu yarışa katılmayacağım." dedi.

İngiltere'nin Ukrayna-Rusya Savaşı'na yönelik verdiği cevapta üstlendiği rolle son zamanlarda popülaritesi yükselen Wallace, bunun çok da kolay bir seçim olmadığını ifade etti. Wallace, an itibarıyla önceliğinin halihazırda yürütmekte olduğu görevini sürdürmek ve İngiltere'yi güvende tutmak olduğunun altını çizdi. 

Seçim için sonbahara işaret ediliyor

İngiltere'de Muhafazakar Parti'nin liderlik koltuğuna ve aynı zamanda başbakanlık koltuğuna oturacak olan parlamenterin, sonbahar aylarında gerçekleştirilecek olan parti konferansında seçilmesi tahmin ediliyor.

YouGov araştırma firmasının 716 Muhafazakar Parti mensubuyla gerçekleştirdiği ankette, Ben Wallace, yüzde 13'lük oy oranı ile kamuoyu yoklamasında ilk sırada konumlanmıştı.

Wallace'ı, yüzde 12'lik oy oranıyla Penny Mordaunt, yüzde 10'luk oy oranıyla Sunak ve yüzde 8'lik oy oranıyla Truss izlemişti.

Yorumlar (0)