Johnson'dan "Trump anlaşması" çağrısı!

İran'la nükleer anlaşmayı değiştirme çağrısında bulunan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Gelin anlaşmayı değiştirmek için birlikte çalışalım ve yerine bir Trump anlaşması koyalım" dedi.

DÜNYA 14.01.2020, 12:12 14.01.2020, 13:03
Johnson'dan "Trump anlaşması" çağrısı!

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İran'la nükleer anlaşmayı Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın isteklerini karşılayacak bir anlaşmayla değiştirme çağrısı yaptı.

İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC'ye konuşan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İran'la nükleer anlaşmayla ilgili açıklamalarda bulundu.

Anlaşmanın, Amerika Başkanı Donald Trump'ın gözünde kusurlu olduğunu ifade eden İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Gelin anlaşmayı değiştirmek için birlikte çalışalım ve yerine bir Trump anlaşması koyalım." diye konuştu.

İngiltere anlaşmaya sadık!

İngiltere "E3" grubu olarak Almanya ve Fransa'yla hareket etmiş ve İran'la nükleer anlaşmaya bağlı olduğunu açıklamıştı.

İran ile Çin, Fransa, Almanya, Rusya, İngiltere ve AB (Avrupa Birliği) arasında 2015 yılında İran'ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı.

Fakat ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelmesinin ardından Washington, anlaşmadan tek taraflı çekilerek Tahran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Anlaşmanın diğer taraflarından Washington'ı durdurmasını isteyen fakat bunda başarılı olamayan Tahran yönetimi, 2019 yılının Temmuz ayında nükleer anlaşmanın bazı maddelerini, 5 Ocak 2020 tarihinde de anlaşmadan kaynaklanan tüm taahhütleri askıya aldığını duyurmuştu.

Tahran yönetimi, yaptırımların kalkması ve menfaatlerin temin edilmesi durumunda yeniden anlaşmaya dönmeye hazır olduğunu belirtmişti.

Yorumlar (0)