Johnson'dan İskoçya'ya veto: Kabul edemem!

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bağımsızlık referandumu için yetki devri isteyen İskoçya Bölgesel Başbakanı Nicola Sturgeon'a yazdığı mektupta bu isteği geri çevirdiğini belirtti.

DÜNYA 14.01.2020, 15:36
Johnson'dan İskoçya'ya veto: Kabul edemem!

Johnson, mektubunda bağımsızlık referandumu yapabilme yetkisinin İngiltere Parlamentosundan İskoç Parlamentosuna devrine ilişkin isteği "dikkatle incelediğini" kaydetti.

2014'te yapılan referandumda İskoç halkının Birleşik Krallık'ta kalma yönünde oy kullandığını belirten Johnson, sonuca o dönem her iki hükümetin saygı göstereceğini taahhüt ettiğini anımsattı.

İskoç halkının demokratik tercihini desteklemeyi sürdüreceklerini ifade eden Johnson, "Bu nedenle, başka bağımsızlık referandumlarına yol açacak bir yetki devri talebini kabul edemem." değerlendirmesini yaptı. 

"Birleşik Krallık'ın tamamını bir araya getirme çağrısı"

Yeni bir bağımsızlık referandumunun İskoçya'nın yaşadığı siyasi durgunluğu körükleyeceğini öne süren Johnson, İskoçya yönetimine "Birleşik Krallık'ın tamamını bir araya getirme" ve "ülkenin potansiyelini ortaya çıkarma" çağrısında bulundu.

İskoçya'da 2014'te yapılan bağımsızlık referandumunda seçmenin yüzde 55'i mevcut durumun sürmesinden yana oy kullanmıştı. İngiliz hükümeti referandum kampanyasında, İskoçya'nın bağımsızlığı seçmesi halinde AB üyeliğini de kaybedeceğini bildirmişti.

Yorumlar (0)