Johnson da paranın kokusunu sevdi! Yasağa rağmen silah satıyor

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, yasağa rağmen Suudi Arabistan'a silah satmaya devam ediyor. 

DÜNYA 22.06.2020, 10:15
Johnson da paranın kokusunu sevdi! Yasağa rağmen silah satıyor

Birçok ülke, Yemen'de binlerce masum insanların ölümüne neden olan Suudi Arabistan'a silah satışını askıya almıştı. 

İngiliz hükümeti, Yüksek Mahkeme tarafından geçen sene alınan "Suudlara silah satışını durdurmaya" yönelik karara göre davranmıyor. 

Yüksek Mahkeme, 2019 yılının Haziran ayında İngiliz hükümetinin, Suudi Arabistan tarafından Yemen'deki savaşta kullanılacak olan silahlar için yeni satış ruhsatı vermemesine ve o zamana kadar verilmiş olan ruhsatları da tekrar incelemesine yönelik karar almıştı.

Fakat İngiliz Ticaret Bakanlığı, verilmiş olan ruhsatları incelemeyi tercih etmedi. 

The Guardian'a göre, İngiliz hükümeti, Suudlara savunma sanayii alanında mal ve hizmet ihracatına devam ediyor. Özellikle de savaş uçağı parçaları ile bakım hizmeti sağlıyor. 

İngiliz hükümeti, Yüksek Mahkeme kararından beri yeni silah satış ruhsatı başvurularının kabul edilmemesine rağmen aynı silahın satışı için sağlanan eski bir ruhsatla, Suudi Arabistan'a silah ihracatına devam ediyor. 

"Yemenlilerin hayatlarından daha önemli görüyorlar"

Silah Ticaretine Karşı Kampanya yetkililerinden biri, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, silah şirketlerinin çıkarlarını Yemenlilerin hayatlarından daha önemli bir yere koyduğunu ve hükümete kendi kurallarına riayet etmesi hususunda bile güvenilmediğini söyledi. 

İngiltere, yalnızca 2015 yılından itibaren Suudi Arabistan'a 5.3 milyar sterlin değerinde silah satışı gerçekleştirdi. 

Yorumlar (0)