Johnson, Brexit sonrası AB müdahalesi istemiyor

Birleşik Krallık Başbakanı Johnson ve AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, Çarşamba günü Londra'da görüştü.

DÜNYA 09.01.2020, 01:41
Johnson, Brexit sonrası AB müdahalesi istemiyor

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı von der Leyen, Çarşamba günü Londra'da görüştü. Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada "Olumlu bir görüşme gerçekleştirildi" ifadesi kullanıldı.

Parlamentoların onay süreci tartışıldı

Başbakanlığın açıklamasında Johnson'un 31 Ocak'ta ülkesini AB'den çıkaracağının altının çizildiği ifade edildi. Johnson ve von der Leyen'in Britanya Parlamentosu ve Avrupa Parlamentosu'undaki onay sürecini de değerlendirdiği görüşmede Brexit sonrası iki tarafın ilişkilerindeki yeni aşama hakkında da görüşüldü.

Birleşik Krallık kapsamlı bir ortaklık istiyor

Başbakanlık Ofisi, Başbakan Johnson'un Komisyon Başkanı von der Leyen'e yeni dönemde işbirliği, ortak çıkarlar, değerler ve tarih temelinde bir "ortaklık sistemi" oluşturulmasını dilediği ve AB ile çok geniş kapsamlı bir ticaret anlaşması oluşturmayı arzu ettiği de belirtildi.

Johnson 31 Aralık'ta kesin!

Birleşik Krallık, AB'den ayrılık sonrası girilecek olan geçiş sürecini 31 Aralık 2020'den ileriye uzatmak istemiyor. Ülke aynı zamanda AB'yle yapacağı yeni bir ortaklık anlaşmasında AB kuralları veya Avrupa Adalet Divanı uyumu zorunluluğu olmasını da istemiyor.

Başbakan, AB müdahalesine karşı

Johnson'un ofisinden yapılan açıklamada Başbakan'ın Britanya kara sularında balıkçılık kuralları ve göçmen kabul sisteminin de ülkesinin kontrolü altına alınacağı ve AB müdahalesine açık olmayacağının da görüşmede bahsi geçtiği belirtildi. Başbakan Johnson, 31 Ocak'ta ülkesinin AB'den ayrılmasının hemen ardından AB ve Kanada arasındaki derin ve kapsamlı serbest ticaret anlaşması benzeri bir anlaşma için müzakerelerin başlatılmasını istiyor.

Yorumlar (0)