Joe Biden yanlış yeri okudu: Cümleyi tekrar et!

Kürtaj hakkının yeniden anayasal güvenceye alınması için Beyaz Saray'da basın açıklaması yapan ABD Başkanı Joe Biden, konuşmanın ardından kararnameyi imzaladı. Biden'ın, kâğıda kendisi için yazılan ve okuması gereken yeri gösteren "cümleyi tekrar oku" şeklindeki notu da okuması dikkatlerden kaçmadı.

DÜNYA 08.07.2022, 23:48 Hakan Öksüz
Joe Biden yanlış yeri okudu: Cümleyi tekrar et!

ABD Yüksek Mahkemesi, ülke genelinde kürtaj hakkının anayasa tarafından korunmasını sağlayan 1973 tarihli kararı 24 Haziran'da bozdu. "Roe-Wade" adı verilen kararın bozulmasıyla birlikte eyaletler, kürtajı yasaklama hakkını elde etmiş oldu. Yüksek Mahkeme tarafından alınan karar, ülke çapında büyük gösterilerin düzenlenmesine neden oldu.

ABD'de kürtaj hakkı tartışmaları!

Kürtaj hakkıyla ilgili karara karşı çıkanlardan biri de ABD Başkanı Joe Biden oldu. Yüksek Mahkeme tarafından verilen kararın, ülkeyi 150 yıl geriye götürdüğünü belirten Biden, harekete geçti. 

Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in de katılımıyla Beyaz Saray'da bir basın toplantısı düzenleyen Biden, kadınların kürtaj hakkına erişimini kolaylaştırmak adına yapılacak düzenlemelere ilişkin bir kararı imzaladı. Kararnamede, doğum kontrol ilaçlarına ücretsiz erişimin de yer aldığı belirtildi.

"Masama gelirse anında imzalarım"

İmzadan önce açıklamalarda bulunan Biden, "Yüksek Mahkeme'nin verdiği karar, anayasal olmaktan uzaktı. Bunu bir yargı kararı olarak görmüyoruz. Kadınların kürtaj haklarına karşı çıkan bir siyasi güç tarafından alınmış utanç verici bir karardı. Kürtaj hakkının yeniden anayasa tarafından güvence altına alınması için Kongre'den bir yasa tasarısı geçirmek istiyoruz. Eğer Kongre'den geçerek masama gelirse anında imzalarım." dedi.

Kendisi için yazılan notları da okudu!

Biden'ın konuşmayı bitirirken yaptığı gaf, dikkat çekti. ABD Başkanı, kâğıda kendisi için yazılan ve okuması gereken yeri işaret eden "cümleyi tekrar oku" şeklindeki notları da okudu. 

Daha önce de yardımcısı Kamala Harris’e "Başkan" diye hitap eden ve yanında kimse olmamasına rağmen boşlukla tokalaşmaya çalışan Joe Biden, sosyal medyanın diline düşmüştü. Biden'ın bu hareketlerinin, demans hastalığının başlangıç belirtileri olduğu iddia edilmişti.

Yorumlar (0)