Jeff Bezos’a 2,9 milyar dolarlık darbe

ABD’li iş insanı ve uzay şirketi Blue Origin’in sahibi Bezos, NASA’ya açtığı davada kaybetti. Bezos, “SpaceX ve NASA’ya başarılar dilerim.” diyerek çekildiğini açıkladı. 

DÜNYA 05.11.2021, 08:32 05.11.2021, 17:47
Jeff Bezos’a 2,9 milyar dolarlık darbe

Jeff Bezos’un sahibi olduğu havacılık ve uzay şirketi Blue Origin, Artemis programı kapsamında SpaceX ile anlaşma imzalayan NASA’ya dava açmıştı. 2,9 milyar dolarlık “Ay’a iniş aracı” sözleşmesine karşı dava açan Bezos, ağustosta başlayan davayı kaybetti. 

“NASA, rekabeti teşvik etmeli” 

Konu hakkında ilk açıklama, Blue Origin’in sözcüsünden geldi: “Astronotların Ay’a güvenle tekrar gitmesi için NASA’nın özel-kamu ortaklığı modelini önyargısız olarak uygulayan sağlam politikaya ihtiyacı var. NASA, Ay’a iniş aracı satın almak konusunda daha geniş düşünmeli ve rekabeti teşvik etmeli.” 



“İstediğimiz sonuç bu değildi” 

Konunun odak noktası Jeff Bezos, sosyal medya hesabı üzerinden şu paylaşımı yaptı: “İstediğimiz sonuç bu değildi fakat elbette ki mahkeme kararına saygı duyacağız. SpaceX ve NASA’ya başarılar dileriz.” 

Mahkemenin gizlilik kararını henüz kaldırmaması sebebiyle ayrıntıları bilinmeyen davanın gerekçeli kararı, 18 Kasım’da açıklanacak. 

NASA ve SpaceX anlaşması  

NASA, “Artemis” programı kapsamında 16 Nisan 2021 tarihinde Ay’a gidecek astronotları taşıması için SpaceX ile 2,9 milyar dolarlık proje anlaşması yapmıştı. Dünyanın en zengin iki insanı olan ve Uzay konusunda birbirlerine rakip olmalarıyla bilinen Elon Musk ve Jeff Bezos ise bu konuda karşı karşıya gelmişti. Rekabeti daha da kızıştıran bu anlaşma sonrasında Bezos, ABD Hükümeti Hesap Verilebilirlik Ofisi’ne itiraz başvurusunda bulunmuş fakat buradan sonuç alamayınca konuyu federal mahkemeye taşımıştı. 

Yorumlar (0)