Japonya’nın kara sularına girdi: Çin’den tartışmalı ada hamlesi

Çin, tartışmalı Senkaku Adaları çevresindeki kara sularını ihlal etti. Bölgede yaşanan ihlali engellemek isteyen Japonya, Çin’e uyarıda bulundu.

DÜNYA 30.01.2023, 09:43 31.01.2023, 09:19
Japonya’nın kara sularına girdi: Çin’den tartışmalı ada hamlesi

Doğu Çin Denizi'nde bulunan ve tartışmalı bir durumda olan Senkaku Adaları çevresine gemilerini yollayan Çin, Japon ulusal kara sularını ihlal etti.

Balıkçı gemilerine kadar yaklaştılar

Okinawa eyaletine bağlı Naha ilçesinde bulunan 11. Bölge Sahil Güvenlik Karargahı tarafından yapılan açıklamaya göre, Çin'e ait olan 4 sahil güvenlik gemisi Japon ulusal kara sularına izinsiz giriş sağladı.

Geçmiş dönemlerde tartışmalı bir durumda olan Senkaku Adaları bölgesinde bulunan Uotsuri ve Minamikojima adalarına kısa bir mesafe kalana kadar ilerleyen Çin gemileri, Japon balıkçı gemilerine yaklaştı.

İhlalin ardından bölgeye gönderilen Japonya Sahil Güvenlik güçleri, Çin gemilerine civardan ayrılmaları yönünde uyarı yaptı. 10 Ocak günü Çin gemileri tarafından Japon kara suları ihlal edilmişti.

Tartışmalı adalar meselesi nedir?

Doğu Çin Denizi'nde bulunan Japonya'nın "Senkaku", Çin'in tarafının ise "Diaoyü" şeklinde isimlendirdiği takımadalar, 3 kayalık ve 5 adadan meydana geliyor.

İdaresi Japonya'da bulunan, Çin tarafının ise hak iddiasında bulunduğu, üzerinde hiç kimsenin yaşam sürmediği adacıklar, uzunca bir zamandır egemenlik tartışmalarına sebep oluyor.

Yorumlar (0)