Japonya’daki Türkler, "Ayasofya" hasretiyle eski kumarhaneyi cami ve külliyeye çevirdi

Japonya'da ikamet eden Türk kökenli vatandaşlar, aldıkları eski Japon kumarhanesini "Tsushima Ayasofya Camisi ve Külliyesi"ne dönüştürdü.

DÜNYA 26.11.2022, 12:20 28.11.2022, 11:43
Japonya’daki Türkler, "Ayasofya" hasretiyle eski kumarhaneyi cami ve külliyeye çevirdi

Türk toplumu, şehrin Tsushima bölgesinde bir dönemler Japon kumarhanesi "Paçinko" olarak kullanılan ve 7 yıldır satılamayan Nagoya kentindeki tesis için teklif verdi. Yapı, satın alınmasından sonra tadilatı yapılarak "cami ve külliyeye" dönüştürüldü.

Tesis, cami ve külliyeye dönüştürüldü

Toplam 785 metrekarelik iki katlı tesiste 400 kişi kapasiteli eğitim ve mescit faaliyetleri için derslikler ile gençlik lokali, toplantı salonları, kütüphane ve misafirhaneler yer alıyor.

Avrupa merkezli İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) teşkilatının yardımıyla 2 yıldan fazla sürede yapılan tesis, bölgedeki Müslümanlara hizmet verecek.

Tesisin dönüşüm öyküsü ile ilgili konuşan IGMG Japonya Bölge Temsilcisi Rekabi Seyitalioğlu, eski yapıyı 30 milyon yene (yaklaşık 4 milyon TL) aldıklarını aktardı.

Eski yapının içini ve dışını söktüklerini söyleyen Seyitalioğlu, mülkiyeti IGMG'de bulunan bölgenin, iç mimarisini Bölge Temsilciliği olarak planladıklarını söyledi.

Tadilatın finansmanı için bölge genelindeki Müslüman toplumlardan destek gördüklerini söyleyen Seyitalioğlu, yapının, erkek ve kadın mescitleri, yemek ve mutfak salonu, eğitim sınıfları, ofisler, toplantı odaları, kütüphane ve misafirhane ile bir tesise dönüştüğünü belirtti.

İsmini, ana vatandan uzakta "Müslümanların özlemini çektiği Ayasofya'dan aldığını" söyleyen Seyitalioğlu, "Bu, bir ilk. Bir camiyle bitmez. Tokyo, Osaka ve Yokohama gibi farklı bölgelere de şubelerimizi açacağız." sözlerini kullandı.

Ülke genelindeki otopark problemine dikkat çeken Seyitalioğlu, caminin yanındaki arsayı almaları durumunda külliyenin otoparkı, market ve sosyal faaliyet alanlarına dönüştüreceklerini söyledi.

Salgın dönemine denk geldi

IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün, Japonya genelinde yürüttükleri faaliyetlerde Türklerin, Nagoya şehri civarındaki yoğun nüfusu ve etkisini fark ettiklerini söyledi.

Ergün, Kovid-19 dönemine denk gelmesine karşın eğitim ve sosyal aktivite fırsatlarıyla kentte bir ilk olacak külliye ve caminin hayata geçirilebildiğini aktardı.

"Ana vatan Türkiye" dışında ikamet eden Müslümanların "kimlik ve örflerini kaybetmemeleri" için çabaladıklarını söyleyen Ergün, İslam'ın "evrensel mesajının" önemine dikkat çekti.

Ergün, külliyenin, "din, dil ve ırk ayırmaksızın doğrunun, güzelin, iyinin, hak ve adaletin yanında duracak birey ve toplum inşa etmenin merkezi olacağını" aktardı.

“Bir külliyeye uzun süredir ihtiyaç vardı"

Tsushima Ayasofya Camisi'nin Diyanet İşleri Başkanlığına (DİB) bağlı İmam Hatibi Sedat Şener, bölge insanının yeni külliyeyle gönlüne dokunmayı hedeflediklerini söyledi.

Türklerin bölgedeki mazisinin 30 seneyi aştığını ve mescitlerin kapasitesinin yetersiz geldiğini anlatan Şener, uzun süredir bir külliyeye ihtiyaç olduğunu aktardı.

Almanya'da daha önce uzun yıllar görev yaptığını söyleyen Şener, Japonya gibi uzak bir ülkede bu imamlık vazifesini yapmış olmaktan "onur duyduğunu" dile getirdi.

Şener, külliyede şu anki öğrenci sayısını 100'e yükselteceklerini, Japon ev kadınlarına seminer vereceklerini ve sabah namazlarında gençleri buluşturacaklarını kaydetti.

"Türk öğretmen" vurgusu

Şehirde yaşayan bir Türk ile evli, 2 çocuk annesi İma İmai, eserin şehre kazandırılmasından dolayı çok mutlu olduğunu ve camiye ilginin artacağını söyledi.

Türkçe bilen bir Japon olduğunu söyleyen İmai, "Fakat bizde Türkçe bilmeyen çok fazla. Bir Türk öğretmenden hem dini hem de Türkçe eğitim alınması önceliğimiz." sözlerini kullandı.

İmai, İslami değerler ile ilgili de yeterli bilgisi bulunmayan Japon kadınlara eğitim ve faaliyetlerin, külliyede gerçekleştirilmesi gerektiğini de belirtti.

Yorumlar (0)