Japonya’da olağanüstü hal kararı: Türkiye'ye “zorunlu karantina” uygulanacak 

Japonya Dışişleri Bakanlığı, Tokyo Olimpiyat Oyunları’nın başlamasına 2 hafta kala yurt dışından gelecek turistler için karantina kararı aldı.  

DÜNYA 08.07.2021, 09:33 09.07.2021, 09:04
Japonya’da olağanüstü hal kararı: Türkiye'ye “zorunlu karantina” uygulanacak 

Japonya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında Türkiye dahil olmak üzere 15 ülkeden gelen turistler için “zorunlu karantina” şartı getirdi. Japonya’da hali hazırda düşürülemeyen vaka sayılarının daha da artmaması için getirilen bu şartı kapsamında turistlerin, belirlenen noktalarda 3 gün ile 1 hafta arasında karantinada kalması bekleniyor. 

Türkiye için zorunlu karantina 3 gün 

Dışişleri Bakanlığı tarafından duyurulan sınır yönetmeliğine göre Türkiye, Mısır, Belarus ve Libya gibi ülkelerden gidenler, 3 gün boyunca karantinada tutulacak. Buna karşın Kırgızistan, Endonezya ve Zambiya’dan ülkeye gidenler 10 gün karantinada kalacak. BAE’den gidenler için ise 6 gün zorunlu karantina şartı getirildi. 



Bazı ülkeler için zorunlu karantina şartı kaldırıldı 

Yarından itibaren yürürlüğe girecek olan yönetmelikte Estonya, Nijerya, ABD, Fransa ve Lüksemburg gibi bazı ülkeler için zorunlu karantina şartı kaldırıldı. Karantina sonrasında uygulanacak olan PCR testinin negatif çıkması durumunda turistleri, konaklama mekanlarına geçebileceği aktarıldı. 

Ağustos ayının sonuna kadar olağanüstü hal gündemde 

Japon bir haber ajansından aktarılan bilgiye göre Japonya’daki koronavirüs vakalarında beklenen düşüş sağlanamadı. Bu da özellikle başkentte olağanüstü hal ilan edilmesini gündeme getirdi.  

Başbakan, Sağlık Bakanı, Covid-19 sorumlusu kabine üyesi ve üst düzey yetkililer ile yapılan toplantı sonrasında basın açıklaması yapıldı. Başbakan, vakaların düşme eğiliminde olmadığını ve bu sebeple salgını durdurmak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını bildirdi. Osaka ve Tokyo başta olmak üzere 10 eyalette, 11 Temmuz’a kadar sürecek kısmi karantina kararı alınmıştı. Başbakan, durumun şu anki şekilde devam etmesi halinde “olağanüstü hal” ilan edilebileceğini belirtti. 



Olağanüstü hal, olimpiyatı kapsayacak 

Haber ajansına göre 23 Temmuz-8 Ağustos arasında ilan edilecek olağanüstü hal, 22 Ağustos’ta bitecek ve bu şekilde olimpiyat oyunlarının tamamını kapsayacak. Bu da oyunların seyircisiz oynanmasına sebep olacak. 

Ülkenin Covid-19'dan sorumlu kişileri, olimpiyat oyunlarının seyircili oynanması durumunda Japonya sağlık sisteminin büyük oranda tehlikeye gireceğini aktardı.  

2020 başından bu yana 4. olağanüstü hal uygulanacak 

Japonya, 2020 senesinin ilk aylarında ilk Covid-19 vakasının görülmesinden itibaren 3 olağanüstü hal uyguladı ve bu sebeple 24 Temmuz-9 Ağustos 2020 tarihlerinde yapılması planlanan olimpiyat oyunları 2021’e ertelendi. Bu seneki oyunlarda uygulanacak olağanüstü halin ise 4. olacağı bildirildi. 

Yorumlar (0)