Japonya ve Hindistan’dan “Hint-Pasifik” hamlesi 

Hindistan ve Japonya Başbakanları, “Hint-Pasifik’te statükosunun korunması” hakkında iş birliği yaptı. Yapılan açıklamada, statükonun değişmesine sebep olacak her şeye karşı çıktıkları bildirildi. 

DÜNYA 24.09.2021, 11:22 24.09.2021, 17:46
Japonya ve Hindistan’dan “Hint-Pasifik” hamlesi 

ABD Başkanı Joe Biden’ın liderliğinde düzenlenecek “Quad Zirvesi” öncesinde Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile görüşen Japonya Başbakanı Suga Yoşihide, basına kapalı olarak toplantı yaptı. 45 dakika süren görüşmenin ana maddesi, “Serbest ve Açık Hint-Pasifik" vizyonu idi. Bu vizyonun gerçekleştirilmesi konusunda Hindistan’ı “önemli bir partner” olarak gördüklerini belirten Suga, toplantı sonrasında açıklamalarda bulundu. 



“Şiddetle karşıyız” 

Görüşmede, vizyonun konuşulduğunu ve bölge istikrarının korunması konusunda iş birliğinin tekrar sağlandığını ifade eden Suga, bölge istikrarını tehdit edecek ve buna teşebbüs edecek her türlü unsura karşı olduklarını kaydetti. Bu kapsamda iki liderin, “Doğu ve Güney Çin Denizi’nde statükonun, güç kullanılarak değiştirilmesine yönelik tek taraflı teşebbüsler ile ekonomik baskılara karşı koyulmasına” mutabakata vardıkları açıklandı. 

İki Başbakan’ın, Kuzey Kore tarafından fırlatılan ve Japon Denizi’ne düşen balistik füzeler, Hindistan’da devam eden hızlı tren projesi ve Kuzey Kore’nin alıkoyduğu Japon vatandaşlar hakkında konuştukları da toplantı sonrasında verilen haberlerde belirtildi. 



Diyalogdan ittifaka giden yol 

Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QSD) veya QUAD ismiyle bilinen ülkelerarası diyalog süreci 2007 senesinde başlamış ve ABD, Hindistan, Avustralya, Japonya arasında gerçekleştirilmişti. “Diyalog Forumu” olarak ilerleyen QUAD, 2017 senesinde “Dörtlü İttifak” ismini almıştı. Çin’e karşı gayriresmi stratejik forum olarak nitelendirilen ve “Asya’daki Demokrasi Yayı” olarak isimlendirilen ittifak, düzenli toplantılar ve bilgi alışverişlerini kapsıyor. 
 

Yorumlar (0)