Japonya Ortadoğu'ya asker gönderecek!

Japonya, Ortadoğu'daki ticari gemilerini korumak adına ABD liderliğindeki koalisyona katılmadan bölgeye askeri kuvvet göndermeyi planlıyor.

DÜNYA 23.10.2019, 17:31
Japonya Ortadoğu'ya asker gönderecek!

Kyodo'nun paylaştığı habere göre, Japonya Dışişleri Bakanı Motegi Toşimitsu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Gerilimi azaltmak için işbirliği

Yapılan görüşmede Motegi, ABD'nin lideri olduğu koalisyona katılmadan Ortadoğu'daki deniz rotalarını korumaya yönelik olarak askeri kuvvetleri bölgeye göndermeye hazırlandıklarını ABD'li mevkidaşına bildirdi.

Karşılıklı olarak anlaşan bakanlar, ABD-İran gerilimini azaltmaya yönelik olarak Ortadoğu'da yakın işbirliği içinde olma sözü verdi.

Bakanlar aynı zamanda Japon Denizi'nde balistik füze denemeleri yapan Kuzey Kore konusuyla ilgili de birlikte hareket etme konusunda anlaşmaya vardı.

Tokyo yönetiminin, ABD liderliğindeki koalisyona katılmayarak tek başına hareket etmesiyle ilgili olarak, "ABD ile yakın güvenlik bağlarını" ve "İran ile olan geleneksel dostluk ilişkilerini dengede tutmak" ve "bölgedeki gerginliği azaltmak" gerekçe gösterildi.

Yurt dışına asker gönderilmesi hassas bir konu

Yapılan anlaşma kapsamında, şu an Arap Yarımadası'nda keşif görevinde bulunan ve Somali'de korsanlarla mücadeleye yönelik operasyon gerçekleştiren 2 savaş gemisinin bölgeye gönderilmesi planlanıyor.

Japonya'nın 2. Dünya Savaşı sonrası yürürlüğe konan anayasası ülkenin silahlı kuvvetlerini "pasifist" olarak tanımlıyor ve uluslararası problemlerde ülkeye savaş açabilme yetkisi tanımayan bir maddeye sahip. Bu nedenle yurt dışına asker gönderilmesi Japonya'da son derece hassas bir konu olarak değerlendiriliyor. Buna karşın ülkenin başbakanı Abe Şinzo, 2012 yılında göreve geldiğinden beri ülkenin askeri rolünü genişletmeye yönelik politikalar izliyor.

Yorumlar (0)