Japonya OHAL uygulamasını kaldırıyor

Dünyada etkin olan Covid-19 salgını nedeniyle Japonya’nun 19 eyaletinde geçerli olan OHAL uygulaması bugün sona eriyor. Bu gelişmeyle birlikte salgın tedbirlerinin kademeli olarak gevşetileceği öğrenildi.

DÜNYA 30.09.2021, 14:08 01.10.2021, 09:29
Japonya OHAL uygulamasını kaldırıyor

 Japonya’da özellikle dünya çapındaki önemli organizasyonlar olan, 23 Temmuz-8 Ağustos'taki Tokyo Olimpiyatları ile 24 Ağustos-5 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen Paralimpik Oyunları'nın vaka oranlarını tırmandırması nedeniyle 12 Eylül’de bitmesi düşünülen OHAL bugüne kadar uzatılmıştı.

 Kyoto, Tokyo, Osaka, Okinawa, Saitama, Chiba, Kanagawa, Ibaraki, Tochigi, Gunma, Shizuoka,  Hyogo, Fukuoka, Hokkaido, Gifu, Aichi, Mie, Shiga ve Hiroşima'da uygulanan OHAL uygulamaları yarından itibaren gevşetilecek.

 Ülke genelinde geçerli olan restoran ve yemekli işletmelere yönelik saat kısıtlamaları ile alkol yasaklarının; koronavirüsle mücadelede başarı kazanılmasıyla eski çalışma şartlarına dönmesi bekleniyor. Ayrıca spor müsabakalarında yapılan seyirci kısıtlamalarına da son verilecek. Ancak eyaletlerde şüpheli durumların görülmesi halinde eski tedbirlere dönülebilecek.  

Zorlu dönem geride kaldı

 OHAL kararı, başkent Tokyo ve çevresinde 2020 Olimpiyatları öncesinde 12 Temmuz'dan itibaren uygulanıyor. Yeni vakaların artmasıyla kapsamı genişletilen ve 12 Eylül tarihine kadar uygulamada kalacağı açıklanan OHAL'in 19 eyalette 30 Eylül'e kadar süreceği açıklaması yapılmıştı. Bununla birlikte Japon hükümeti restoran ve benzer işletmelere alkol satış yasağı getirerek içki servisi yapmasalar dahi 20.00'da iş yerlerini kapatmalarını istemişti.

Çağrılara uyan işletmelerin hükümetin yardımlarından yararlanacağı konuşulurken, şirketler ise evden çalışma sistemine geçmişti. Tüm bu gelişmelere tam kapanma tedbirleri uygulanmamıştı.

 Yeni başbakandan olumlu mesajlar

Japonya’da Pazartesi günü başbakanlık koltuğunu alacak olan Fumio Kishida seçimin ardından ülkede görülebilecek olası altıncı Covid-19 dalgasını kastederek ulusal bir kriz ile karşı karşıya olduklarını ve salgınla mücadeleye devam ederek 2021 bitmeden büyük bir ekonomik oluşturma çalışmaları yapmak istediklerini söyleyerek ekonomi odaklı çalışacaklarını vurgulamıştı.

 Nüfusun yaklaşık yüzde 59'unu 2 doz aşılayabilen Japonya’da Covid-19 vakalarının toplam sayısı 1 milyon 700 bin 326’ya ulaştı. Şu ana kadar ise ülkede 17 bin 625 kişi ise yaşamını yitirdi.

Yorumlar (0)