Japonya, "ilklerin seçimi" için sandık başında 

Japonya halkı, iki kademeli meclisin alt kademesi olan Temsilciler Meclisi için bugün sandık başına gidiyor. 465 sandalyeden oluşan mecliste 233 kişilik yer kazanan parti, iktidar partisi olarak seçilirken toplamda 1051 adayın mücadele ettiği bildirildi. 

DÜNYA 31.10.2021, 13:00 01.11.2021, 09:34
Japonya, "ilklerin seçimi" için sandık başında 

İki kademeli meclis ile yönetilen Japonya’da 4 Ekim 2021 tarihinde başbakanlık koltuğuna oturan Fumio Kishida, normal şartlar altında 21 Ekim 2021 tarihinde görev süresi tamamlanacak olan milletvekillerinden oluşan meclisi daha önceki bir tarihte feshetmişti. Bu da vatandaşların erken seçime gitmesine sebep olmuştu. Bu sabah saatlerinde başlayan seçimler nedeniyle halk, Covid-19 önlemleri kapsamında sandıklara gitmeye başladı.  

Vatandaşlar, Liberal Demokrat üstünlüğü bekliyor 

465 sandalyeden oluşan alt kademe meclis olan Temsilciler Meclisi’ni yeniden seçmek için sandık başına giden Japonya halkı, seçimlerden önce 276 sandalyeye sahip olan Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) tekrar birinci çıkmasını bekliyor. Japonya Başbakanı Fumio Kishida liderliğinde faaliyet gösteren LDP’nin sandalye kaybedeceğini fakat yine de birinci çıkacağını öngören vatandaşlar, 29 sandalyeli “küçük koalisyon ortağı” Komeito ile mevcut hükümetin korunacağını öngörüyor. Halk, Japonya saati ile 20.00’a kadar oy kullanacak.  



Fumio Kishida

İlklerin seçimi yaşanıyor 

Temsilciler Meclisi’nde bulunan 465 sandalyeden 233’ünü kazanan partinin hükümeti devralacağı seçimlerde 1051 aday yarışıyor. Seçimin galibi çıkacak partiyi daha şimdiden Covid-19 ile mücadele, salgın sonrası, salgın dönemi, tedbirler, aşılama, ekonomik toparlanma, sosyal güvenlik harcamaları, bölgesel güvenlik gibi yoğun bir gündem bekliyor. 

Dört senelik aranın ardından gerçekleşen ilk Temsilciler Meclisi seçimi olma özelliği taşıyan bugünkü seçim, Covid-19 pandemisi sırasında ülke çapında yapılan ilk oylama olması ile halk açısından oldukça önemli. Ayrıca bu seçim, Japonya’nın demokratik tarihinde bir başbakanın göreve başlaması ile Temsilciler Meclisi’nin feshedilmesi arasındaki en kısa dönemin sonunda yapılan seçim. Meclis’in feshedilmesi ve oylama günü arasında çok kısa süre olması da bu seçimin bir diğer “ilki”. 

Kishida’nın hedefi güven tazelemek 

Covid-19 salgınını yönetmek konusunda başarısız olmakla suçlanan bir önceki Başbakan Yoshihide Suga’nın kabinesine yönelik kamuoyu desteğinin düşmesi sonrasında iktidardaki LDP’nin liderlik seçimine aday olmayacağını açıklayan Suga’nın koltuğu, Kishida’ya kalmıştı. Partisinin Meclis’teki sandalye üstünlüğü sebebiyle kısa sürede yeni başbakan seçilen Kishida, genel seçim için “Geniş boyutlu halk desteğini almak için büyük bir şans” ifadesini kullanmıştı. 

İki kademeli meclis 

Japonya’nın yönetim şekli, iki kademeli meclise dayanıyor. En üst düzey yasama organı olan Diet (Ulusal Meclis), başbakanı seçme yetkisine sahip Alt Meclis (Temsilciler Meclisi) ve daha az yetkiye sahip olan Üst Meclis (Senato) tarafından yönetiliyor. Temsilciler Meclisi üyeleri 4 senede bir halk tarafından seçilirken her 3 senede bir de Senato üyelerinin yarısı seçiliyor. 

Yorumlar (0)