Japonya'dan İran krizinde arabuluculuk

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, İran ziyareti için Tahran'a hareket etti. Abe, İran ile ABD arasındaki gerginliğin azaltılması ve Orta Doğu'da istikrarın sağlanması amacıyla görüşmeler yapacağını duyurdu.

DÜNYA 12.06.2019, 11:54
Japonya'dan İran krizinde arabuluculuk

Japon haber ajansı Kyodo'ya göre, Japonya Başbakanı Şinzo Abe,  iki günlük İran ziyareti için Tahran'a hareket etti. Başbakan Abe, ülkesinden ayrılmadan önce başkent Tokyo'daki Haneda Havalimanı'nda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Abe, Orta Doğu bölgesinde ABD ve İran arasında devam eden gerginlik nedeniyle endişeli olduğunu ifade ederek, "Japonya, bölgede barış ve istikrarın sağlanabilmesi için üstlenebileceği kadar rol almak istiyor." dedi.

"İran lideriyle görüş alışverişinde bulunmak istiyorum"

İran ile ABD arasındaki gerginliğin azaltılması ve Orta Doğu'da istikrarın sağlanması amacıyls Tahran'a ziyaret gerçekleştireceğini kaydeden Abe, "Gerginlikleri azaltmak için İran liderliğiyle samimi bir şekilde görüş alışverişinde bulunmak istiyorum." diye konuştu.

Abe'nin Tahran'a yapacağı ziyaret, 41 yıl sonra bir Japon başbakanın İran'a yapacağı ilk ziyaret olacak. Son olarak Japonya'nın eski başbakanı Fukuda Takeo, 1978 yılında İran'ı ziyaret etmişti. Abe, Tahran'a ulaştıktan sonra Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile yarın sabah da İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'le görüşecek. İki ülkenin dışişleri bakanlarının da ayrı bir görüşme yapması öngörülüyor.

Ne olmuştu?

Başbakan Abe, ABD Başkanı Donald Trump'ın mayıs sonunda Japonya'yı ziyaretinde İran konusunda ara buluculuk yapmayı teklif etmişti. Abe'nin "İran ile çok iyi bir ilişkisi olduğunu" ifade eden Trump, "İran'ın görüşmek isteyeceğine inanıyorum ve eğer görüşmek isterlerse görüşürüz." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Japonya, İran'ın en büyük petrol müşterilerinden biri. ABD'nin İran'a yönelik petrol yaptırımlarından en fazla etkilenen ülkelerden biri olmasına karşın ABD'nin 2 Mayıs itibarıyla muafiyetleri kaldırmasının ardından İran'dan petrol sevkiyatını durdurmuştu.

ABD ile İran arasında ne oluyor?

ABD'de Donald Trump yönetimi, 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan 8 Mayıs 2018'de çekildiğini duyurmuştu.

Sonrasında Tahran yönetiminin petrol ihracatını hedef alan yaptırımları yürürlüğe koyan ABD, nisan ayında İran Devrim Muhafızları Ordusunu "yabancı terör örgütleri" listesine almıştı.

İran yönetimi, ABD'nin nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesinin yıl dönümünde Washington'un yaptırımlarına karşılık nükleer anlaşmadaki faaliyetlerini kısmen durdurduğunu bildirmişti.

ABD, mayıs başlarında İran'dan gelebilecek tehditlere karşı önlem almak için USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi Taarruz Grubu ile 4 nükleer kapasiteli B-52 bombardıman uçaklarından oluşan Bombardıman Görev Gücü'nü Basra Körfezi'ne sevk etmişti.

Suudi Arabistan, BAE ve Norveç'e ait 4 ticari kargo gemisi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) doğu sahilinde yer alan Fuceyra Limanı yakınlarında 12 Mayıs'ta sabotaja uğramıştı. Bunun ardından ABD de İran'a gözdağı vermek istemiş, F-15 ve F-35 uçakları ile uçuşlar gerçekleştirmişti. 

Yorumlar (0)